Problem z dostępem do urządzeń w domu z po za LANu

Witam

Zapora na serwerach jest włączona i filtruje ruch sieciowy? Adresy IP urządzeń nie zmieniły się? Router nie był czasem aktualizowany?

Dzięki za odpowiedź więc tak:

1. na niektórych urządzeniach firewalla nie ma w ogóle np. dekoder VU+ lub telefon VOIP, po za tym jak napisałem nie mogę nawet pingować IP przydzielonego od TP a gdy ustawię DMZ np. na NASa to dostanę się do niego bez problemu - więc to raczej nie firewall

1. adresy IP się nie zmieniły - są przypisywane co prawda dynamicznie przez DHCP ale wg. ustalonych założeń po adresach MAC kart sieciowych i z wewnątrz sieci końcówki są cały czas dostępne

1. co do aktualizacji fw - odpowiem tak: ja go nie aktualizowałem ale to router od operatora więc w sumie to diabli wiedzą czy on się w tle nie aktualizuje sam z siebie, podobno przy livebox tak jest - może i tu było podobnie

Przy port forwarding nie masz przekierowania dla ICMP na pszczególny host. Pingując IP, pingujesz router, który może mieć w ustawieniach odrzucanie zapytań ICMP.

Zapomniałem pytać. Próbujesz łączyć się po IP/domenie z własnej sieci? Wcześniej jak działało, łączyłeś się z wewnątrz czy zewnątrz? Pytam, ponieważ niektóre routery, szczególnie adsl, nie potrafią wysyłać pakietów w pętli, tj. samych do siebie. Sprawdź spoza sieci czy możesz dostać się na serwery.

Myślę, że w BOK powinni wiedzieć czy router był aktualizowany.

próbuję pingować hosty z zewnątrz konkretnie z iplusa i z DSL TP w innej lokalizacji, z wewnątrz sieci można pingować domenę bez problemu. W konfiguracji routera mam zaznaczoną opcję “odpowiadaj na ping” pominę milczeniem obsługę w TP, teksty na słowo dynDNS podają mi DNSy do wpisania, na NO-IP jakiś bełkot o dynamicznym IP i propozycje przejścia na DSL TP a firmware… eee ale o co chodzi…ma pan połączenie z internetem, no mam no to przecież internet działa. a IP jest dynamiczne i tak w kółko… Oni sami nie wiedzą co sprzedają i jak to powinno działać.