Problem z dostępen do sieci


(Piosokol) #1

witam,

kupiłem sobie router NETGEAR model WGR614 v7 aby podzielić łącze.

Wszystko było dobrze do momentu, kiedy okazało się, że jestem odcięty od pewnych stron internetowych. Nie mogę np. zalogować się na własny serwer na nazwa.pl nie wczytują się też strony, które są utrzymywane na nazwa.pl Nie mogłem też zalogować się do banku bo pokazywał mi się komunikat przeglądarki, że podany adres nie istnieje albo nie mam połączenia z internetem. Adres na pewno istnieje, bo wystarczy że podłącze iPlusa i bez problemu wszystko działa. Na kompie mam zainstalowanego G DATA Notebook Security 2009 ale w firewalu pokazuje mi, że żadna witryna ani sieć nie są blokowane. Wydaje mi się, że ma to związek bezpośrednio z routerem. Łączę się bezprzewodowo z nim. Koleżanka, u której stoi router jest podłączona do niego przez kabel i nie ma takiego problemu - przynajmniej mi nic o tym nie powiedziała.

bardzo proszę Was o pomoc

z góry wielkie dzięki

pozdrawiam

-- Dodane 12.01.2009 (Pn) 17:02 --

podam taki przykład. Jest bank alior który posiada 2 domeny na swoją stronę internetową: www.alior.pl oraz www.aliorbank.pl ta druga działa a pierwsza nie.

Kolejny przykład: nazwa.pl (ta strona wchodzi) ale już piosokol.nazwa.pl (mój serwer, na którym mam stronę nie działa)

inny: www.bzwbk.pl nie działa ale już podstrona banku działa.

W czym jest problem?


(Szymonfrankiewicz) #2

hej

a sprawdzałeś z polecienia ping czy wp.pl się pinguje jak nie. to weź odłacz kobel od routera poczekaj aż neostrada lub inne ... się z synchonizuje a jeśli to niepomoze to:

  • zreseć ten router ale przez przycisk z tyłu obudowy wporwadź ustawienia.

  • sprawdz na stronce NETGEAR czy jest nowy soft do tego routerka.

i powinno działć


(Piosokol) #3

jestem nie za wielkim specjalistą komputerowym więc nie wiem jak pingować wp.pl jedyne co zrobiłem co uruchomiłem Cmd a potem wpisałem ping http://www.wp.pl

i wyświetliło mi się minimum i maximum około 17sek. Nie mogę sprawdzić, czy jest nowy soft bo stronę netgear tez mi się nie wczytuje zresztą jak 99 proc stron. Jedne strony do jakich mam dostęp to http://www.tvn24.pl, to forum, nasza klasa, te dwa banki i youtube. Ale to jest dość dziwne, bo np rano wszystkie strony mi działały a teraz już nie. Wcześniej już resetowałem urządzenie, ale poprzez wyłączenie z gniazdka na 20 sek, bo nie ma tam przycisku reset. Przed chwilą zablokowało mi dostęp nawet na to forum.

-- Dodane 12.01.2009 (Pn) 17:32 --

i teraz znowu mi działają strony wszystkie. a sekundkę temu nic nie działało. normalnie załamka


(MrAsusrp6) #4

Sprawdź DNS-y


(Piosokol) #5

a co mam zrobić z tymi DNS-ami?

ja jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o routery i internet

-- Dodane 15.01.2009 (Cz) 10:40 --

w swoim routerze, bo zalogowaniu się do panelu mam opcję dynamic DSL. Po wejściu mam takie okienka:

  1. Use a Dynamic DNS Service (to można zaznaczyć fajeczką)

Service Provider (tutaj jest pole rozwijane i wybrane jest http://www.dyndns.org

Host Name (to się wypełnia)

User Name (to się wypełnia)

Password (to się wypełnia)

  1. Use Wildcards (to można zaznaczyć fajeczką)

-- Dodane 17.01.2009 (So) 22:00 --

bardzo was proszę o pomoc - bo problem nadal występuje...