Witam ostatnio dokupiłem blizniaczą kość ramu GoodRam IRDM DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 (IR-W2400D464L15S/8G) . Niestety po próbie odpalenia pc w dual shanel komp się nie odpala , w single kości działają normalnie , bios z aktualizowany do najnowszej wersji . Brak mi już pomysłów czy te kości ram są kompatybilne z płytą msi h110m pro-d ? czy może drugi slot ramu jest uwalnony ?
Pierwsze to Twoja płyta obsługuje max 2133 Mhz. Tu może być problem jeżeli wsadzasz dwie kości.
Pierwsze co powinieneś zrobić to w BIOS ustawić na sztywno timingi, zegary i napięcie. Obie kości na raz są wykrywane jeżeli maja pracować w trybie SINGLE? NA liście kompatybilności na stronie MSI nie wszystkie pamięci chcą działać w DUAL.
Z tego co się dowiadywałem przed zakupem tej płyty to po aktualizacji BIOSu jest 2400 Mhz + możliwość montażu procka G4560 . Tak więc kolego LORDEK masz nie aktualne info .
Opis płyty na stronie MSI jest lakoniczny i nie wyjaśnia tej kwestii. Jedynie jest wzmianka o tym, że z procesorami KABY pamięć działa na zegarze 2400 i to nie każda. Np Goodramy na liście działają na 2400, ale to są inne kości. Lista kompatybilności to wyznacznik który daje 100% pewności w jakich trybach będą działały pamięci. Jeżeli na domyślnych ustawieniach pamięć nie działa to albo trzeba manualnie ustawić parametry, albo tryb DUAL jest nieosiągalny na takich kościach. Także sorry kolego, ale masz pamięci, które nie widnieją na oficjalnej liście więc nie możesz mieć pewności czy na pewno zadziałają. Zostaje zabawa parametrami i nadzieja, że w końcu zaskoczą.
Każda kość w każdym slocie działa i jest poprawnie wykrywana? Zegary są odpowiednie? Każda kość pojedynczo sprawdź w każdym slocie czy wsio ok. Jak tak to przy dual trzeba poszukać w parametrach odpowiednich ustawień.
Właśnie wsadziłem singla w drugi slot i komp nie wstał .
Spróbuj najpierw reset BIOS i ponownie sprawdź pamięci. Sprawdź obie w tym jednym slocie.
Na każdej kości bios resetowałem z baterii wyjmując ją na około 30 s . Bez powodzenia .
Wychodzi na to, że masz uwalony slot. Przypadkiem nie włożyłeś nieprawidłowo pamięci co mogło spowodować jakieś zwarcie?
raczej kostki nie da się włożyć nie prawidłowo
za każdym razem zabawy z kostkami psztyczek od zasilacza + power on of aby wyładować napięcie
fakt mogło być przepięcie kablówka z dekodera w momencie wsadzenia kabla do zasilacza tv śnieg.