witam wszystkich mam oto taki problem z dyskitkami 3 1/2 cala chcialem zapisac pare plikow tekstowych na takiej dyskietce i nie moge tego przekopiowac na ta dyskietke wyskakuje mi komunukat iz mam sformatowac dyskietke robie to mam do dyspozycji szybkie formatowanie lub MS-Dos jak dam na szybkie to nic jak zaznacze MS.Dos to ja formatuje ale nadal nic nie moge na niej zapisas coz to moze byc za blad aktualizowalem treibey tzn sterowniki ale nic sie nie dzieje prosze o pomoc.
a nie jest czasem dyskietka zabezpieczona przed zapisem u góry przesuwakiem?
nie niemam zabezpieczonej bo jak ja zabezpiecze to odrazu wyskakuje komunikat ze jest zabezpieczona przed zapisem mam okolo 10 roznych dyskietek od roznych producentow i zawsze jest tak samo
A dyskietki 1.44 MB sprawne i jaki system.
Może napęd 1.44 MB uszkodzony.
spróbuj odpiąć i podpiąć od nowa taśmę może coś nie kontaktuje, a może w biosie jest coś przestawione, przywróć fabryczne ustawienia, zobacz także w menedżerze urządzeń czy wszystko odnośnie stacji dyskietek jest w porządku możesz zglądnąć też do informacji o systemie / w akcesoriach / czy nie ma konfliktu na przerwaniu powinno być chyba irq 6 i tylko dla stacji dyskietek no i zostaje sama taśma, uszkodzeniu mogła ulec któraś z żył lub sama stacja / np. silne zabrudzenie głowicy /, a nie pali Ci się cały czas światło stacji dyskietek?
Szukacie za głęboko rozwiązań błachego proglemu.
Poprostu dyskietka straciła właściwości magnetyczne co jest dla tego naośnika typowym objawem gdyż takie dyskietki długo nie żyją i tracą możliwosci zapisu.
Proponuje najprostrze rozwiązanie, wrzuć dyskietke do kosza i udaj sie do sklepu kupić nową, 2zł to nie tak dużo
ale jblack ma 10 dyskietek od różnych producentów, więc wszystkie straciły właściwości magnetyczne?, chyba że wszystkie leżały obok źródła silnego pola magnetycznego, ale w normalnych warunkach jest to niemożliwe
panowie wymontowalem stacje dyskietek i oczyscilem ja z kurzu przedmuchalem powietrzem i zaczela dzialac i jest wszystko ok i mozna na wczastkich 10 dyskietkach nagrywac powod byl prosty brudna ja chyba od 3 lat nie uzywalem tej stacji dyskietech i to chyba dlatego ale dziekuje za wszystkie propozycje rozwiazania problemu temat jest juz zakonczony dzieki
czyli była zabrudzona, zdarza się