Problem z dyskami

Witam ostatnio składałem sobie komputer w którym znalazł się dysk SSD podłączany przez M2 oraz HDD podłączany przez sata.
Problem w tym że podczas instalacji systemu nie widziało mi dysku SSD a przy dysku HDD nie mogłem przydzielić partycji, a więc odkopalem jakiś stary dysk, zainstalowałem na nim system i wszedłem w zarządzanie dyskami a tam widnieje mój nowy dysk HDD lecz dalej niemoge zainicjować dysku oraz przydzielić partycji

Dla ułatwienia analizy próbuj zawsze instalować system na jednym dysku, przy pozostałych kompletnie odłączonych od płyty głównej, np. instalować tylko na dysku SSD. Rzecz jasna, BIOS/UEFI musi go wykryć!
Dopiero po pomyślnym zainstalowaniu systemu na jednym dysku, podłącz drugi.
PS. Po złożeniu na tej płycie głównej i uruchomieniu komputera warto zatrzymać pierwszy start na BIOSie/UEFI, przejść do zakładki Exit i wybrać tam “Load UEFI Defaults” > Enter, potwierdzić zmiany i restart.

1 polubienie

BIOS/UEFi widzi dysk? M.2 SATA czy M.2 PCIExpress NVMe? Jeśli to drugie to szukaj oddzielnych ustawień w UEFi dla NVMe, a nie tam gdzie wykrywa HDD :slight_smile:

Dobra podłączyłem tylko SSD i od nowa próbowałem zainstalować system i podczas przydzielania partycji wyskoczyło okno

"Nie można zainstalować systemu Windows. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się że kontroler dysku jest włączany w menu systemu BIOS komputera. “”

Wszedłem w bios i dysk widzi jako NVME: ADATA SX6000PNP

Instalujesz z pendrive-a czy z DVD system?

Jeżeli chodzi o ustawienia dysku NVME w biosie nie widzę nic takiego jest tylko storage configuration gdzie widnieją 3 okna
Sata conteolers ENABLED/DISABLED
Sata mode AHCI MODE/RAID MODE
Sata hot Plug DISABLED/ENABLED

(pierwsa opcja to to co mam wybrane :grinning:)

Podaj producenta i model płyty głównej.

Instaluje z pendrive mam też na płycie zaraz spróbuję
Płyta główna : AsRock B450 pro4

Podaj producenta i model dysku SSD.

Adata SX6000pro
M.2 2280 PCIe gen3x4

Jak wejdziesz w UEFi/BIOS i Advanced to tam powinno pojawić się dodatkowe NVMe i w tym powinno widzieć dysk M.2 nie w Storage Configuration bo to jest tylko do SATA lub M.2 na SATA.

A nie dałoby się podpiąć a czas instalacji dysku m2 do sata? Głupia sugestia, może zadziała :wink:

Nie. Zrób zdjęcie UEFi w zakładce Advanced i wstaw tutaj bo z tego co piszesz to tam się nie pojawia żadne NVMe tak?

Dobra wszedłem na uefi w advanced i są okna takie jak :
CPU configuration
North bridge configuration
South bridge configuration
Storage configuration
Super IO configuration
Acpi configuration
Trusted computing
AMD cbs
AMD pbs

To gdzie wykrywa ten dysk co pisałes wcześniej?? W Storage Configuration?

Tak

Zrób zdjęcie smartfonem i wklej tutaj bo chciałbym zobaczyć dokładnie co tam pisze.

Mam nadzieję że wszystko widać

Wejdz w to Ultra M.2 i jeszcze z tego daj :slight_smile:

A tutaj advanced