Problem z dyskami

“Ojej czepiają się mnie”.

Nie potrafisz utrzymać dłużej języka za zębami niż kilka dni?

znalazłem jakiś stary dysk hdd zainstalowałem normalnie na niego system i zainicjowałem dysk SSD jako podstawowy tak więc dysk widziało ale gorzej z przypisaniem go jako dysk systemowy wrócę do domu z pracy to pobawię się z tym Linuxem

Dobra wszedłem w zarządzanie komputerem i starałem sie pzypisać dysk HDD 1TB ale wyskoczyło okno które widać na zdjęciu.

Odpale teraz instalatora i postaram sie zainstalować system z pulpitu i ustawić ssd jako dysk systemowy

Dysk 0 (Nowy dysk hdd )
Dysk 1(Stary dysk hdd )
Dysk 2(Nowy dysk SSD)

Tak, jak widzę na prawym obrazku:
Odłączyłbym nowy dysk HDD 1 TB od płyty głównej, także odłączyłbym ten chyba pendrajw UUI (E) od komputera. Następnie na działającym systemie na dysku HDD 250 GB zainstalowałbym program Lazesoft Recovery Suite:
Przy jego pomocy (Disk Image&Clone > Clone Disk, program jest ENG i trzeba uważnie czytać kreator) sklonowałbym cały dysk HDD 250 GB (z systemem) na dysk SSD, ponieważ mają tę samą pojemność.
Po sklonowaniu wyłączyłbym komputer i odłączył stary dysk HDD 250 GB od płyty głównej.
Teraz start komputera i sprawdzenie wyników tej całej procedury. System, zamiast ze starego dysku, powinien teraz wystartować z dysku SSD.

Jeżeli odłączy HDD, jeżeli nie to pewnie w BIOS musi SSD dać pierwszy :wink:

załączam tutaj obrazek (możę ktoś kiedyś bedzie miał podobny problem) zaraz jeszcze odepne dysk i robie to

Zrobiłem tak jak pisał kolega wyżej sklonowałem ten system na ssd i się udało uruchomiłem komputer z dysku SSD pozostaje jeszcze tego nowego HDD’ka ustawić tyle :smiley: