Problem z dyskiem ATA w nowym komputerze


(Schonbrunner) #1

Próbuję podłączyć dysk ATA do nowego komputera, lecz przy ładowaniu systemu wyświetla komunikat, iż dysk jest 'primary channel' i musi zostać przestrojony na Ultra ATA/33 czy coś takiego z wartości 66. Wkrótce po tym, a przed pojawieniem się logo Windows wyskakuje bluescreen, niestety na ułamek sekundy. Ktoś wie co może być przyczyną? Ze zworkami czy bez, ten komunikat ciągle jest. Nawet się zrymowało. Proszę o odpowiedź!


(Kowalik2000) #2

czy ten dysk z zainstalowanym systemem przełożyłeś do nowego kompa?


(Seba86mu) #3

Jeżeli tak, to czeka Cię formatowanie partycji systemowej i ponowna instalacja systemu.


(Schonbrunner) #4

Tak. Ale czy to gwarantuje, że potem ten bluescreen nie będzie się pojawiał? Czy istnieje możliwość podłączenie drugiego dysku, tym razem SATA i czy one mogą działać (wybór z poziomu ładowania systemu)? Na nowym kompie nie działa internet, to wina tego, że dostawca przypisał łącze do konkretnego adresu IP, a teraz ten adres się zmienił?


(Kowalik2000) #5

XP przypisuje się do płyty głównej, więc jak ją zmieniłeś, musisz ponownie zainstalować system

a jaki masz Intenet? jeśli masz modem z kablówki to zobacz czy nie masz gdzieś dziurki, żeby go zresetować


(squeet) #6

Proszę zapoznać się z treścią poniższych tematów i zmienić tytuł swojego tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W tym celu proszę użyć przycisku zmien.gif

:arrow: viewtopic.php?p=980957

:arrow: viewtopic.php?f=5t=210226

:arrow: http://rtfm.killfile.pl/#tematy

Pozdrawiam.


(Hormon) #7

Jak zmieniłeś płytę główną to i zmienił Ci sie MAC adres karty sieciowej, możliwe ze właśnie przez to nie działa internet.

Na 99% jak sformatujesz dysk ATA to ten problem minie. Jak podłączysz drugi dysk SATA to tylko w biosie trzeba ustawić z ktorego dysku ma startować komputer i po problemie :slight_smile: