Problem z dyskiem SATA


(Karek1986) #1

Witam panowie mam problem z dyskiem SATA a mianowicie podłączam go pod płytę główną MSI 865PE Neo2 i niestety nie widzi mi dysku :frowning: próbowałem w Biosie ustawić i nic nadal mi nie widzi dysku. Proszę o pomoc jak ustawić parametry w Bios-ie na podłączenie dysku SATA oraz jak obsługiwać się zworką do resetowania ma być włożona czy nie musi? Ustawie na SATA Only to reset kompa po czym zawieszka nawet nie wchodzi logo winXP, i następuje restart kompa. Pomocy :frowning: Dysk WD CAVIAR 160G


(hirem) #2

To znaczy podłączasz ten dysk SATA. Ale istotne jest podanie więcej szczegółów czy ten dysk jest czysty jako drugi dysk czy na nim jest system , a jeśli tak to czy system na tym dysku był instalowany na tym kompie czy przepinasz z innego, .


(Lufcik) #3

Twoja płyta obsługuje jedynie sata 1.0. Jeżeli masz dysk sata 2.0 lub sata 3.0 to musisz mieć włożoną zworkę. Opis gdzie ją umieścić, masz na rysunku na dysku z przodu bądź z tyłu. Rysunek poglądowy masz w tym temacie dysk-pracuje-sata-powinien-sata-t460827.html

Podaj model tego dysku, bo póki co podałeś tylko producenta.


(lazikar) #4

karek1986 , popraw tytuł tematu, używając przycisku edytuj, tak aby mówił konkretnie o problemie.


(Karek1986) #5

Panowie to nie chodzi o zworke na dysku tylko na płycie głównej tą która przekłada się gdy chce się zresetować bios. Na dysku twardym nie mam wcale włożonej zworki.

-- Dodane 25.07.2012 (Śr) 22:46 --

A co do systemu to tak na tym dysku był system XP wgrany i jest tam nadal, ale niestety już od jakiegoś czasu miałem z nim problemy a mianowicie po jakimś czasie powiedzmy co 3 tygodnie cały bios się resetował i nie widział dysku, już z 4 razy taki miałem. W skrzyni jest tylko jeden dysk twardy.


(Lufcik) #6

Czegoś tu nie bardzo rozumiem. Ten dysk w końcu jest nowy, czy ten jaki do tej pory używałeś?

Tego też nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy. Bios tylko resetujesz gdy komp Ci się nie uruchamia, albo z jakiegoś naprawdę ważnego powodu. Oczywiście możesz to zrobić, ale to nic nie da.

Teraz tak na szybko, spróbuj go przepiąć do innego portu i zobacz czy coś to da


(hirem) #7

Jeśli chodzi o zworkę na płycie to dobrze jak masz instrukcje i dokładnie powinno opisywać reset przez zworkę przekłada się na sąsiednie piny ileś minut czy sekund instrukcja powinna ile powinno wystarczyć i z powrotem daje jak na początku . Jak nie ma zworki to zwiera się piny i też powinno być w instrukcji albo jeszcze robi się reset przez wyjęcie bateryjki na jakiś czas. Może w twoim przypadku resetowanie biosu powoduje słaba bateryjka i ma niestabilne napięcia na niej. Jak masz możliwość zmierzyć napięcie na niej albo kupić nową i zobaczyć czy pomoże.


(Karek1986) #8

Dysk był już podłączony i to dawno nie jest nowy. Spróbuje podłączyć go w inne gniazdo. Tylko dokładnie chciałbym wiedzieć jak ma być ustawiony bios. A i mówię z góry że nie mam na dysku zworki bo jej tam nie było.


(Lufcik) #9

Ale co chcesz dokładnie ustawiać w biosie? Napisz o jakie opcje Ci dokładnie chodzi.


(hirem) #10

Jakie masz mozliwości danego biosu ustawienia, bo chyba mozna jak wspomniałeś w pierwszym poście sata jako sata albo też powinno być możliwość sata jako IDE. To drugie ustawienie jeśli dysk sata ale nie miałeś z integrowanych sterów SATA z XP i system zainstalował się z kontrolerami IDE pomimo że to dysk sata. Więc daj ustawienie na IDE czy dysk będzie widoczny jak w ustawieniu Sata nie widzi. Jeśli to co Lufcik , pisał że twoja płyta obsługuje tylko sata 1 a dysk nie ma zworek i jest tylko jako sata 2 załóżmy to przestawienie na IDE portów SATA dało możliwość zainstalować system i móc użytkować taki zestaw: dysk płyta. Gorzej jak masz taki bios że trzeba w dwóch miejscach dać ustawienia żeby SATA było widoczne jako IDE. To dobrze jakby ktoś się zgłosił i podał te dwa miejsca ale narazie sam musisz potwierdzić że jak znajdziesz w jednym miejscu i ustawisz czy dało efekt.


(Karek1986) #11

Chodzi mi o ustawienia w BIOSIE w zakładce Integrated Peripherals / On-Chip IDE configuration i właśnie w tej zakładce jak ma wyglądać:

On-Chip ATA(s) Operate Mode : Legancy Mode czy Native Mode

ATA Configuration : P-ATA Only , S-ATA Only , P-ATA + S-ATA, a może Disabled :slight_smile:

S-ATA Keep Enabled : NO czy YES

P-ATA Keep Enabled : NO czy YES

P-ATA Channel Selection : BOTH, PRIMARY, SECONDARY

COMBINED MODE OPTION : P-ATA 1st Channel , S-ATA 1st Channel

S-ATA Ports Definition : P0-Master/P1-Slave czy P0-Slave/P1-Master

Komp ma chodzić tylko na jednym Dysku na którym będzie zainstalowany WIN XP no i ma zostać podłączona nagrywarka


(Lufcik) #12

A w tej chwili w biosie dysk jest wykrywany?

On-Chip ATA(s) Operate Mode : Native Mode

ATA Configuration :P-ATA + S-ATA

S-ATA Keep Enabled : YES

P-ATA Keep Enabled : YES

P-ATA Channel Selection: PRIMARY (ale to w zależności jak podłączyłeś napęd)

COMBINED MODE OPTION : S-ATA 1st Channel

S-ATA Ports Definition : nie wiem ;p


(Karek1986) #13

Jest ok loguje się do xp. Ale czy znów po jakimś czasie nie będzie tak że się zresetuje i nie wykryje dysku?


(Lufcik) #14

Tego Ci nikt nie zagwarantuje. Sprawdź mechanizm SMART czy dysk czasem nie pada. Co w końcu zrobiłeś że widzi Ci dysk? Albo inaczej, czy jak pisałeś pierwszy post i kolejne, to dysk był widoczny w biosie?


(hirem) #15

A sprawdzałeś bateryjkę jak pisałem może ona powoduje że bios się resetuje i miałeś już nie raz takie przypadki .


(Karek1986) #16

Nie no bateryjki nie sprawdziłem ale raczej to nie ona powinna być winna. Żeby dysk był widoczny ustawiłem tak jak kazał mi kolega wyżej i wpiąłem w inna wtyczkę:slight_smile:

-- Dodane 27.07.2012 (Pt) 12:04 --

Nie bateryjkę nie ale to by był taki objaw że raz po 2 miesiacach się zresetuje a następny raz po 2 tygodniach?


(hirem) #17

Więc dalej nie jest pewne czy nie będziesz miał resetów więc te ustawienia możesz sobie na kartce zapisać jakby nieoczekiwanie znowu nastąpiło. W internecie właśnie dużo jest wpisów że pomaga wymiana bateryjki innych rozwiązań na ten problem narazie nie znalazłem to bym napisał. Można jeszcze wyszukać u wujka google. A masz czasem tak że wyzeruje Ci się sam zegar na pasku systemu a nie cały bios jesli tak to raczej naprowadza na słabą bateryjkę. Możesz zobaczyć czy nie masz wypuchłych kondensatorów na płycie głównej wtedy są też inne objawy i płyta może działać nieprawidłowo włącznie z resetem biosu.