Cześć
Przychodzę z problemem odnośnie dysku przenośnego zewnętrznego HDD.
W skrócie. Dostałem od kolegi dysk do naprawienia. Przy pobieraniu COD-a (dysk miał służyć jako magazyn gier), jego konsola przestała widzieć dysk, ale dysk dalej działał (świeciła się niebieska dioda, oraz było czuć, że talerze się ruszają).
U mnie już po podłączeniu do laptopa sytuacja podobna. Laptop nie widzi dysku, ale sam dysk działa. Sprawdzałem w diskparcie, zarządzaniu dyskami, menedżerze urządzeń jako sam dysk i inne urządzenie i nigdzie nie byłem w stanie go znaleźć. Dodam jeszcze tylko, że sam komputer wykrywa, że “coś” podłączyło się do niego, ponieważ wydaje dźwięk przy podłączeniu i odłączeniu. Wymiana kabla, oraz zmienienie portu USB nic nie dało.
Dzięki za jakąkolwiek pomoc
Kupić nowy dysk.
Przekazać dysk do osiedlowego punku zbioru zepsutych sprzętów AGD
Pokaż co wypluwa Linux po wydaniu polecenia sudo fdisk -l
kiedy podłączysz dysk pod sata.
Nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić, bo jestem na laptopie i wziąłem dysk na wyjazd( jeżeli chodzi o linuxa), poza tym jestem w stanie dysk zewnętrzny podłączyć pod sata?
Większość obudów można otworzyć i wyciągnąć z nich dysk. Po podłączeniu bezpośrednio pod sata wyeliminujesz możliwość uszkodzenia adaptera usb. Jeśli dysk pojawi się w zapytaniu fdisk -l
(mała litera L), to pokażesz jeszcze parted -l
(mała litera L), żeby zobaczyć czy jest tam jakiś układ partycji. Jeśli nie pojawi się po tych poleceniach, to można ewentualnie kupić identyczny używany dysk i podmienić elektronikę jeśli zależy ci na odzyskaniu danych.
Jeśli to też nie pomoże, to pozostaje https://sgdata.pl/
No tak, zapomniałem o tym, że można otworzyć. Jak będę w domu to zobaczę, może się z tym uda. Dzięki wielkie za pomoc!