Problem z dyskiem twardym SSD

Dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze pytanie - czy to mogło być spowodowane czymś konkretnym, czy to była np. wada konkretnego egzemplarza?

To jest trudne do określenia. Dysk SSD to zespół układów scalonych (czysta elektronika!) i wszystko może się tam zdarzyć w każdym czasie i każdym egzemplarzu.

Sandisk nie jest wysokiej klasy producentem, więc całkiem zrozumiały czas życia. Teraz kwestia o jakiej pojemności dysku potrzebujesz lub w jakiej kwocie. Dodatkowo ważne pytanie jaką masz płytę główną i czy ewentualnie obsługuje dyski SSD na złącze m.2.

Tylko Samsung 860 EVO (TLC) w rozsądnej cenie na Allegro. Niestety koszt MLC obecnie jest zbyt wygórowany, a QLC pamięci jeszcze szybciej się zużywają.

A Twój dysk pada powoli i brakuje wolnych komórek pamięci NAND.

Tak szybko bym nie powiedział, sa mówisz, że działał 4 lata a na tani(!) dysk nie jest to bardzo zły wynik.
Przyczyn mogło bys kilka od masowego korzystania z pliku stronicowania (mało RAM) a na masowym (de)instalowaniu programów. Może przegrzanie lub faktycznie słabszy egzemplarz.

SSD tym różni się od HDD, że w SSD wiem, że jest odlcizanie zapisów dla komórek i w epwnym momencie the end, w HDD też kiedyś będzie the end, ale nie z limitu , a uszkodzenia mechanicznego raczej :wink:

Co do firmy, weź najtańszą 240 za 120 zł jakąś adatę, czy coś :slight_smile: Zakup drogiego i dobrego dysku mija się z celem trochę, komputer masz już pewnie kilkuletni i zabawy w MLC czy m2 dyski zostaw sobie na …wymianę za kolejne 3-4 lata :wink:

Płyta główna: Gigabyte Technology B85M-D3H-A. Wiadomo, że nie chcę w to pakować tysiaka, ale też nie chcę za chwilę mieć powtórki z rozrywki. Cały komputer ma 4 lata, więc chciałabym, żeby minimum z drugie tyle pociągnął.

Proszę o powrót do tematu. Jak ktoś się nudzi w niedzielę, to niech idzie na spacer albo posprząta w domu.

Znalazłam taki dysk: SSD Crucial MX500 500GB SATA3. Nada się?

Nada się.

Sprawdź czy masz złącze M.2 na płycie. Jeżeli tak - to nie zastanawiaj się nawet nad kupnem SSD na SATA3. Jeżeli takiego złącza twoja płyta nie posiada jesteś skazana na SATA3

M.2 działające w trybie NVMe bo jeśli ma M.2 jak w AMD uniwersalne, które działa z dyskami M.2 korzystającymi i z SATA, jak i NVme (Pcie) to też trzeba na to zwrócić uwagę.

Dysk M.2 NVme w cenie SATA dysku nie znajdzie, oczywiście dobrego i wartego zakupu.

To kupi mniejszy. Na przykład 256 GB na M.2 zamiast 500 GB na SATA3. 256 GB na system wystarczy a skok wydajności względem SATA3 ogromny. Moim zdaniem lepszy mniejszy dysk na M.2 niż pojemniejszy na SATA3. Pojemniejszy SSD na SATA3 idealnie sprawdzi się na dane. Jednak system operacyjny o ile to możliwe powinno instalować się na dyskach SSD na M.2.

Wydajności w czym? W teoretycznych operacjach kopiowania dziesiątek tysięcy plików, czy kopiowaniu i instalowaniu 100 GB programów? Zakładając, ze dysk by miał 256 GB, nie będzie tego robił częściej niż raz na kwartał… różnicy brak. Natomiast jeszcze dwie sprawy: większy SSD będzie miał więcej komórek i teoretycznie powinien posłużyć dłużej, dodatkowo ssd są chyba nieco chłodniejsze, a przynajmniej nigdy nie widziałem by ktoś radiatory montował …. Może to kwestia oddalenia od płyty/procka/karty.

@anon47659612
Za bycie gorliwym grammar nazi można dostać nagrody. Z zaskoczenia. Wątek wyczyściłem.

CC @bazia.u proszę nie karmić trolli.

Nie znajdziesz lepszego dysku w tak dobrej cenie. Nie szukaj nic innego i nie słuchaj osłów co nie potrafią zobaczyć jaki model płyty głównej podałeś.

512 od Silicona za 199 PLN w X-komie. Tylko trzeba się streszczać, bo “gorący strzał”.

Ale silicon to chyba obecnie jedne z trzech najgorszych marek dysków SSD.

Zobaczymy. Wziąłem, będę katować :slight_smile:

1 polubienie

A te dwie pozostałe to? Podejrzewam, że wymienisz też SanDiska…

Z mojego doświadczenia akurat sandisk do PC domowych nie jest taki zły, mało spotkałem martwych za młodu. Z takich co mam słabe odczucia to LiteOn i TeamGroup.

Wzięłam Cruciala. Zobaczymy, na ile wystarczy.

Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.