Problem z dyskiem - UDMA :<


(Member57064971) #1

Otoz, zrobilem sobie test hdtune i porownalem z wynikami innych i stwierdzilem ze mam gdzies 2 razy wolniejszy dysk od innych. Pomyslalem ze to wina dysku bo jest troche stary, i zainstalowalem windowsa na innym i zrobilem odrazu test dysku.. i co? Przyblizone wyniku do ostatniego.. wiec zaczalem szperac po forach w poszukiwaniu co moze byc nie tak, natknalem sie na fora i w prawie kazdym watku z dysku bylo sprawdzenie czy pracuje w DMA, no wiec zaczalem sie zaglebiac w ten temat zeby sie dowiedziec o co chodzi, przeinstalowalem najpierw kanal ide, i sprawdzilem czy mi chodzi na dma i wykazalo ze chodzi na Ultra Dma 2. Czytajac rozne fora dalej i lukajac do wikipedi zorientowalem sie ze sa udma mode 1,2 itd.. no i zaczalem sprawdzac swoj sprzet:

Dysk: Samsung SP1604N http://www.samsung.com/me/products/hdd/7200rpm/sp1604n.asp

Plyta Glowna: Asrock P4Dual-915GL http://www.dealtime.com/xPF-Asrock-MOTASRP4DUAL-P4DUAL-915GL

W necie pisze ze dysk suportuje UDMA 5 i takze karta glowna obsluguje. Wiec wszedlem do biosu zeby zobaczyc co jest nie tak i mam do wyboru maksymalnie UDMA2 i pisze ze dysk supportuje tylko udma2... Wiec jak to na noobka przystalo odpiolem tasme od cdromu, zeby zobaczyc czy to moze nie przez to albo cos i nie pomoglo.. Za chwile wlaczam komputer a tu nie wlacza sie i pisze "Blad cos tam systemu" no to ja do biosa patrze a tu dysk pisze ze obsluguje udma 5, poprawilem tasmy i wlaczam ponownie komputer i wlaczyl sie juz system tylko ze UDMA2 znowu w biose maksymalnie jest..

Bios mam najnowszy i dysk jest na master..

Moze ktos juz sie spotkal z takim problemem i moze mi pomoc:) z Gory dziekuje:)

EDIT: Czy to moze byc wina tasmy? Albo tego czy dysk jest na slave lub master


(Marjaan) #2

Oodłączałeś dysk i cd-rom na jednej szmacie? [kabel IDE]

jak tak to CD-ROM będzie spowalniał Twój dysk, podłącz je do osobnych gniazd na płycie głównej, osobnymi kablami. powinno pomóc.


(Member57064971) #3

Tak podłączałem dysk i cd-rom na jednej szmacie, teraz odpiąłem cd-rom i tryb udma5 sie nadal nie pojawia. A dysk chodzi tak samo na trybie udma 2 nie zaleznie czy jest podpiety cd-rom czy nie.


(Cosik Ktosik) #4

Wejdź do menedżera urządzeń->kontrolerów IDE ATA/ATAPI, usuń wszystkie kanały IDE, zrestartuj komputer. Po wszystkim system na n nowo wszystko zainstaluje.


(Member57064971) #5

ale mi w biosie nie wykyrwa UDMA 5 to jak ma wykryc w windowsie lol.. a pozatym juz tak robilem;[


(Cosik Ktosik) #6

Usuń kanały IDE, wyłącz komputer. Odłącz ten napęd, załaduj w biosie ustawienia zoptymalizowane (albo nawet zresetuj bios) i zobacz, czy wykrywa w biosie UDMA-5, potem włącz system. Niestety podłączenie CD, znowu go spowolni.


(Member57064971) #7

niestety nie wykrywa:< nie wiem co jest nie tak :ASD