Problem z dyskiem, za malo miejsca chociaz jest 100gb

Witam, mam problem ze swoim dyskiem przenosnym.

Wrzucajac na niego rozne pliki czasem dostaje wiadomosc ze nie mozna skopiowac bo za malo miejsca na dysku i wyskakuje oczyszczanie. Jest to bardzo denerwujace, nie moge w pelni wykorzystac mojego dysku.

Czym to moze byc spowodowane? Moze formatem oblsugiwanych plikow? Mam FAT 32, czy nie lepszy jest NFTS? (ale teraz musialbym wszystko sformatowac zeby zmienic format zapisu…

Czekam na odp, z gory dziekuje.

Tak system plików może być przyczyną tych komunikatów które pojawiają się prawdopodobnie w momencie gdy próbujesz skopiować bardzo

duże pliki np. jakieś obrazy płyt DVD itp. Jedyna rada to zmiana systemu plików na NTFS.

Dokładnie… System plików NTFS jest nowszy i lepszy w porównaniu z FAT32… :slight_smile:

Tak Czytałem kiedyś o tym na stronach Microsoftu, że format Fat32 powoduje na różnego rodzaju dyskach przenośnych, Flash, zewnętrznych dyskach twardych przy kopiowaniu pliku który waży więcej niż połowa dostępnego miejsca. Czyli jeżeli masz dysk 100 GB np. 70 GB jest zajęte… kopiujesz pliki, które ważą 16 GB to taki komunikat może wystąpić.

Możecie opisać co mam po kolei robić przy zmianie typu zapisywania??

FAT 32 -> NFTS

Dodane 11.04.2010 (N) 18:47

Czy mogę zmienić ten format bez utraty i uszkodzenia moich danych?

Przenoszenie je w tą i w drugą stronę będzie bardzo ciężkie.

Musisz po prostu sformatować dysk w systemie plików NTFS.

Ewentualnie spróbuj polecenia “convert” w konsoli:

convert f: /fs:ntfs w miejsce f: literę pod którą masz swój dysk na którym chcesz wykonać działanie.