Problem z działaniem portów USB

Witajcie. Mam bardzo dziwny problem i nie mam pojęcia jak go rozwiązać. Mianowicie chodzi o działanie portów USB w moim laptopie MSI GV62-7RD z systemem Win 10 64 bit. Sytuacja wygląda następująco, na przykład podłączam pendrive z dokumentami, chcąc sobie co nieco w nich uzupełnić, bądź przejrzeć i po skończonej pracy odłączam go i postanawiam, że mając jeszcze chwilę czasu zrzucę sobie zdjęcia na dysk zewnętrzny. Podpinam dysk do laptopa i on nie rozpoznaje urządzenia usb. Odłączam dysk, podłączam spowrotem pendrive i on działa. Za każdym razem, gdy chcę podłączyć urządzenia usb jedno po drugim muszę robić restart systemu. Urządzenie usb pamięci masowej jakiekolwiek podłączam „pamięta” i akceptuje tylko pierwsze, żeby użyć innego muszę robić restart systemu, Nie pomaga również przełączanie urządzeń do innych portów usb. Co najśmieszniejsze myszka działa cały czas, bez względu na miejsce podpięcia i sytuacja jest taka sama, z podłączoną myszką czy też bez niej.

Czy jest na to jakaś złota rada która naprawi mój problem? Korzystałem już z wielu różnych poradników i całkowicie bezskutecznie.

Dysk potrzebuje więcej prądu. Z tym nie rozpoznawanie, to dziwne. Na innym porcie działa? Sprawdź inny kabel. Kieszeń, czy dysk USB?

Problem dotyczy wszystkich urządzeń pamięci masowej, czy to telefon, pendrive, dysk zewnętrzny, nie ma znaczenia co to jest. Pokazuje się również kod 38 w menadżerze urządzeń przy każdym urządzeniu, w chwili wystąpienia problemu

Z ciekawości, spróbowałbym uruchomić z pendrive np Ubuntu, bez instalacji i zobaczyć czy w Ubuntu będzie działać. Jeżeli tak, to raczej nie jest problem ze sprzętem.

Na ubuntu wszystkie porty działają bez zarzutu i można podpinać wszystko co się chce bez restartów.

A spróbuj odinstalować kontrolery USB w Windows i niech ponownie je sobie zainstaluje po restarcie kompa.
obraz

Lub jak masz świeżą kopię zapasową i SSD to zainstalować ponownie 10 23H2 lub 11 23H2.

Dobrze by było wiedzieć jakich?.

Gdy wpisze sie w wyszukiwarkę tekst „usb error code 38” wyswietli sie troche rozwiazań.
Jedną z czestych przyczyn jest Bitdefender, trzeba odinstalować.
Nieraz dobrze jest zrobić to co na poniższym zdjęciu, wszedzie tam gdzie jest opcja Zarzadzania energią w zakresie między liniami, odhaczyć

Wyłaczyć szybkie uruchamianie.

Jest w Windows ukryte narzędzie, czasem przydatne.
Trzeba wpisać w wierszu poleceń (administrator) następujaca komendę i uruchomić (pamiętać o spacjach)

msdt.exe -id DeviceDiagnostic

I potem uruchomić.

Jest narzędzie SFC i DISM.
Można wykonać ich komendy.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

Próbuj.

Żaden z wymienionych sposobów niestety nie dał rezultatu.

Weź zrób screena komunikatu i wstaw.

To ci raczej nie zaszkodzi, aczkolwiek nie ma kodu38… Ale:
„These error codes include Code 19, Code 31, Code 32, Code 37, Code 39, and Code 41.”

Wiesz, z tymi kodami to jest tak, że sam @wiktor błądzi po omacku.

2023-12-19 20.36.28 www.thewindowsclub.com 1f9e36c679c7

Na pewno nie ma?

Jest, ale co z tego - brak rozwiązania problemu.

Kodu 38 nie ma w linkowanej przeze mnie aplikacji…

Zmieniamy zdanie co do

Czyli jednak jest.

No i co z tego. Poszukaj takiej co jest. Jesli jest

P.S. Ten błąd onacza ze
System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu, ponieważ w pamięci jest poprzedni
Czyli odłączysz sprzęt fizycznie a on programowo w RAM dalej istnieje.

Tu nie ma jednej, złotej rady oprócz
Resetu systemu

1 polubienie

Sam widzę, że nie ma innego wyjścia, a poświęciłem na to zbyt dużo czasu bez rezultatów. Zrobiłem reset systemu, pomogło nareszcie. Temat do zamknięcia

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.