Witajcie. Mam bardzo dziwny problem i nie mam pojęcia jak go rozwiązać. Mianowicie chodzi o działanie portów USB w moim laptopie MSI GV62-7RD z systemem Win 10 64 bit. Sytuacja wygląda następująco, na przykład podłączam pendrive z dokumentami, chcąc sobie co nieco w nich uzupełnić, bądź przejrzeć i po skończonej pracy odłączam go i postanawiam, że mając jeszcze chwilę czasu zrzucę sobie zdjęcia na dysk zewnętrzny. Podpinam dysk do laptopa i on nie rozpoznaje urządzenia usb. Odłączam dysk, podłączam spowrotem pendrive i on działa. Za każdym razem, gdy chcę podłączyć urządzenia usb jedno po drugim muszę robić restart systemu. Urządzenie usb pamięci masowej jakiekolwiek podłączam „pamięta” i akceptuje tylko pierwsze, żeby użyć innego muszę robić restart systemu, Nie pomaga również przełączanie urządzeń do innych portów usb. Co najśmieszniejsze myszka działa cały czas, bez względu na miejsce podpięcia i sytuacja jest taka sama, z podłączoną myszką czy też bez niej.
Czy jest na to jakaś złota rada która naprawi mój problem? Korzystałem już z wielu różnych poradników i całkowicie bezskutecznie.
Problem dotyczy wszystkich urządzeń pamięci masowej, czy to telefon, pendrive, dysk zewnętrzny, nie ma znaczenia co to jest. Pokazuje się również kod 38 w menadżerze urządzeń przy każdym urządzeniu, w chwili wystąpienia problemu
Z ciekawości, spróbowałbym uruchomić z pendrive np Ubuntu, bez instalacji i zobaczyć czy w Ubuntu będzie działać. Jeżeli tak, to raczej nie jest problem ze sprzętem.
Gdy wpisze sie w wyszukiwarkę tekst „usb error code 38” wyswietli sie troche rozwiazań.
Jedną z czestych przyczyn jest Bitdefender, trzeba odinstalować.
Nieraz dobrze jest zrobić to co na poniższym zdjęciu, wszedzie tam gdzie jest opcja Zarzadzania energią w zakresie między liniami, odhaczyć
Jest w Windows ukryte narzędzie, czasem przydatne.
Trzeba wpisać w wierszu poleceń (administrator) następujaca komendę i uruchomić (pamiętać o spacjach)
msdt.exe -id DeviceDiagnostic
I potem uruchomić.
Jest narzędzie SFC i DISM.
Można wykonać ich komendy.
No i co z tego. Poszukaj takiej co jest. Jesli jest
P.S. Ten błąd onacza ze System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu, ponieważ w pamięci jest poprzedni Czyli odłączysz sprzęt fizycznie a on programowo w RAM dalej istnieje.
Tu nie ma jednej, złotej rady oprócz Resetu systemu
Sam widzę, że nie ma innego wyjścia, a poświęciłem na to zbyt dużo czasu bez rezultatów. Zrobiłem reset systemu, pomogło nareszcie. Temat do zamknięcia