Problem z dzwiękiem - dźwięk jest szarpany brak płynności


(Sebek Giant) #1

Po zakończonym formacie i wgraniu na nowi wszystkich sterowników i ponownym uruchomieniu komputera zaczęły się problemy z dźwiękiem. Otóż czy to przy starcie systemu i tradycyjnym dźwięku przy jego uruchamianiu oraz przy włączeniu mp3 czy to dźwięków występujących w grach dźwięk zaczyna się haczyć, rwać chodzi o to że nie jest płynny tylko taki szarpany. Problem ten jest wtedy dość odczuwalny przy pracy procesora gdyż występowanie owego szarpania dźwięku znacznie obniża szybkość działania procesora. Próbowałem już zmieniać ustawienia dźwięku czy sterowników, przeinstalowałem sterowniki i to też nic nie pomogło. Zaznaczam że nie posiadam osobnej karty dźwiękowej tylko zintegrowaną z płytą główną. Przed formatem było wszystko ok problemy zaczęły sie pojawiać po włączeniu komputera po skończonym formacie (wgranie sterowników, podstawowych programów). Przy filmach z dźwiękiem nie ma problemów.


(JNJN) #2

OTy - kosmos.JNJN


(rgabrysiak) #3

Powiedz jaką masz płytę główną, jakie sterowniki wgrywasz oraz jaki system posiadasz.


(Sebek Giant) #4

Płyta ASUSA sterowniki Sound Maxa Windows XP

Dokładniej aktualnie nie wiem bo to nie mój komp tylko wujaszka :slight_smile: więc nie mam fizycznego dostępu do tych wszystkich papierków oraz samego kompa


(Lukaszk 89) #5

Podejżewam coś ze sterownikami.Poszukaj do płyty głównej(na stronie producenta powinny być) i zainstaluj najnowsze.Sprawdź temperatury Everestem, oraz napięcia(w BIOS'ie).Podaj markę i moc zasilacza.


(Sebek Giant) #6

Sterowników poszukam. Temperatury raczej nie powinny być duże monitor na obudowie nie przekracza 45 stopni. Wczoraj założony został dodatkowy wiatraczek (problemy z dźwiękiem pojawiły sie już przed jego zamontowaniem). CO do parametrów zasilacza to nie mam jak tego sprawdzić trochę by to trwało :/. Możliwe jest że to wina zasilacza skoro przed formatem było wszystko ok? Co do napięć w BIOSie to od formata raczej nie powinny sie pozmieniać ale posprawdzam.

W dniu 21.06.2008 , o godzinie 18:20 został dopisany post przez giant19s

Może ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły? Taki mały up :smiley:


(Neo 90) #7

witam.jestem tutaj nowy ale mam nadzieje , że dostanę oczekiwaną pomocną dłoń :slight_smile: zrobiłem format i mam problemy z dźwiękiem.zainstalowałem wszystkie możliwe sterowniki ze strony msi(moja płyta główna to K9N NEO).Mam windowsa XP.Co mam robić skoro żaden dotychczasowy sterownik nie zadziałał,a przed formatem było wszystko ok.Prosze o pomoc


(Cosik Ktosik) #8

neopio , najpierw:

  1. Chipset

  2. KB888111: http://download.boulder.ibm.com/ibmdl/p ... 1xp2pl.exe lub Stąd

  3. Potem sterowniki Audio

  4. Directx


(lazikar) #9

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W tym celu proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gifprzy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie prośby będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Neo 90) #10

nic nie pomogło...sorka że troche nie w temacie pisze ale wychodze z siebie bo nie moge tego naprwić...macie może jeszcze jakieś pomysły ??