Problem z dźwiękiem Realtek AC'97


(Verbatim05 Mariusz) #1

Otóż mam następujący problem z dźwiękiem i szczerze powiedziawszy, pierwszy raz taką anomalie widzę...

(Mam nadzieje że to dobry dział - temat jest o sprzęcie i sterownikach ale zachacza o software :slight_smile:

Zainstalowałem kodeki AC3. Potrzebowałem je do odtwarzania dźwięku 5.1.

Wszystko chodziło jak trzeba.

Jednak po kilku dniach zauważyłem coś dziwnego.

Nie mam dźwięku na YouTube, nie słychać dźwięków "Windowsowych", nie ma dźwięku w grach.

Początkowo myślałem że po prostu ustawienia głośników są niepoprawne.

Jednak ku mojemu zdziwieniu - dźwięk mam w odtwarzaczu.

Jakikolwiek plik bym nie odpalał w WMP, Winampie czy KMplayerze - słychać dźwięk.

A co najdziwniejsze - kiedy coś odtwarzam w ww. programach, wraca dźwięk na Youtube, w grach itp.

Kiedy zamykam odtwarzacz - znów zalega głucha cisza...

Więc aby mieć dźwięk w komputerze, musiałem nagrać sobie plik "ciszy" (pusty plik wav), otworzyć go i dać Powtarzanie.

Kiedy leci sobie w kółko ta 0,5 sek cisza - mam dźwięk wszędzie.

Czyli innymi słowy - dźwięk jest uzależniony od odtwarzacza !

Próbowałem przeinstalować kodeki, zainstalować nową wersję AC3, skasować w ogóle AC3, przeinstalować sterowniki - nic nie pomogło..

Czy ktoś kiedyś miał taki problem ?

Tylko proszę - bez odpowiedzi typu "Format". Nie robiłem tego od ponad roku - Windows do tej pory chodził idealnie :). Po za tym mam wszystko skonfigurowane (oprócz ofc dźwięku) i nie chce robić tego od nowa :slight_smile:


(MariuszListecki) #2

A masz dobrze ten kodek ustawiony pobaw sie ustawieniami bo chyba windows masz w porządku


(XMan) #3
  1. Nie napisałeś jaki masz system i jakie bit.

  2. Nie napisałeś jakie masz zainstalowane kodeki - wiem że AC3Filter.

  3. Polecam tylko kodeki K-Lite Codec Pack Full

Jeżeli po instalacji tych kodeków będą podwójne napisy w filmach to PPM / prawym przyciskiem myszki /na ikonkę kodeków w tray`u -> Direct VobSub (auto - loading version) ,,Misc" zaznacz v ,,Hide subtitles" i ,,Zastosuj" - OK.

  • Real Alternative Lite.

Możesz jeszcze sprawdzić zamiast K-Lite Codec Pack Full FFDShow i podczas instalacji zaznaczyć 5.1.

/ to samo podczas instalacji K-Lite /.

  1. AC3Filter

AC3 filter - konfiguracja

Dziwne - powinny być chociaż stereo ?


(Verbatim05 Mariusz) #4

System Windows XP 32-bit z Service Pack 3. System jest oryginalny.

Wcześniej CCCP - Teraz K-Lite Codec Pack 5.20 Full z AC3.

Wszystko działa tylko wtedy gdy odtwarzam coś w jakimkolwiek odtwarzaczu multimediów.

Stereo też.

Sprawdzę te ustawienia AC3. Pokombinuje jeszcze. Jak się uda rozwiązać to napiszę.