Problem z dźwiękiem windows 7


(Mateusz16612) #1

Witam wczoraj zainstalowalem sobie windowsa 7 ultimate i mam problem z dzwiekiem , mianowicie znalazlem w necie odpowiednie sterowniki.Po zainstalowaniu

dźwięk działa ale już po wyłaczeniu i ponownym włączeniu nie! !!

Moja karta dzwiekowa to : realtek alc660 6 chanell codec Płyta głowna Asus k8v-vm


(Edmunt) #2

Ja stosuje ten sterownik i sobie bardzo chwale :slight_smile:

Vista_x86_x64_Sound - 35MB


(Baartuss17) #3

a ja mam takie problem z win7 ultimate ze w ogole nie mam dzwieku…jak jest ta ikonka glosnika to jest tak jakby byl dzwiek wylaczony. i zadne sterowniki mi nie dzialaja.spotkal sie ktos z taka sprawa.

z gory dziekuje za pomoc.


(Renia1993) #4

Witam,

Ja również mam problem z dźwiękiem. Nie dawno zainstalowałem Windows 7 Ultimate. Wszystko ładnie śmiga, ale niestety dźwięk nie. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych żółtych za pytajników. Zainstalowane mam sterowniki Realtek. W ikonce głośnika w prawym rogu po włączeniu muzyki pokazuje, że dźwięk działa, a w głośnikach głucha cisza. Sprawdzałem mikser i dźwięki w panelu sterowania i okazuje się, że wszystko jest w porządku.

Płyta główna: ABIT IS7-G

BIOS: 6.00PG

Procesor: Intel Pentium 4, 3000MHz

karta dźwiękowa: ALC650

system: 32b

Proszę o pomoc i z góry dziękuje :slight_smile: Sory za ignorancje,ale nie jestem mocny wkomputerach,aborykam sie z tym dzwiekiem ponad tydzien.


(Ja$) #5

Witaj kolego.

Opiszę jak ja w swoim Asrocku konfigurowałem dzwięk.

Kolejno:

  1. Zainstalować Menedżera Realtek HD Audio.

  2. Otworzyć Panel sterowania/Sprzęt i Dźwięk/Menedżer Realtek HD Audio.

  3. W prawym górnym rogu kliknąć Zaawansowane ustawienia urządzenia i odznaczyć opcje:

• Równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach wyjścia.

• Kierowanie wejścia mikrofonu / wejścia liniowego do panelu tylnego.

  1. W okienku konfiguracji głośników ustawić stereo, w opcji Głośniki pełno zakresowe zaznaczyć “Przedni lewy i prawy”.

  2. Głośniki i mikrofon mają być zaznaczone jako domyślne - muszą być podłączone i rozpoznane przez system:

• głośniki - zielone gniazdko, (w instrukcji płyty jest do niebieskiego, ile ja się na męczyłem przez to!)

• mikrofon - czerwone gniazdko

(pomoc uzyskujemy najeżdżając kursorem myszki na ikonki gniazdek w polu “Analogowe”

  1. Kliknąć w przycisk “Automatyczny test” i sprawdzić poprawność podłączenia głośników.

  2. Sprawdzić - otworzyć Panel sterowania/Sprzęt i Dźwięk/Zarządzaj urządzeniami audio:

• w zakładce “Odtwarzanie” mają być zaznaczone jak o aktywne głośniki Realteka można je tu też konfigurować,

• w zakładce “Nagrywanie” ma być zaznaczony jako o aktywny mikrofon Realteka można go tu też konfigurować.

I to na tyle, powodzenia życzę.

Pozdrawiam.