Grając w gry często nie jestem w stanie określić z której strony słyszę przeciwnika, moje słuchawki to Steelseries Siberia 200. Myśle, że to może być problem z sterownikami. Wiem, że to jest za mało informacji, aby rozwiązać problem, dlatego proszę powiedzieć co powinienem jeszcze dosłać.
EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Znalazłem w opcje “Headphone Virtualization” powinienem zostawić ją właczoną czy wyłączyć?
Hej,
Jak dla mnie powinna być wyłączona, bo to środowisko emulacyjne, które może zakłamywać poprawność dźwięku i jego źródeł. Ale sprawdź, jak słyszysz przy opcji włączonej, jak i wyłączonej.
Jakich tytułów dotyczy problem?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Przy wyłączonej kroki wydaje mi się, że są wyraźniej słyszane, natomiast pojawia się problem, że jeżeli słyszę coś np. z prawej strony, dźwięk wydobywa się wyłącznie z prawej słuchawki, co powoduje bardzo nie naturalne odczucia.
Hej,
Nie wiem, co nienaturalnego jest w tym. Tak generalnie to działa. Na pewno nie jest tak, że całość dźwięku kroków pojawia się w prawym kanale. Jest też na pewno w lewym, ale sygnał jest zdecydowanie cichszy i bardziej stłumiony. Być może przyzwyczaiłeś się do poprzedniego brzmienia z racji tego, że z wirtualizacją grałeś przez dłuższy czas. Spokojnie, przyzwyczaisz się też do zmienionego dźwięku - kwestia czasu.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dziękuje za odpowiedź, może to jest kwestia programu, ale dźwięk bez włączonej tej funkcji, bardzo mi przeszkadza, czuje jakby ktoś zatkał mi jedno ucho.
Przed chwilą w programie, Realtek HD Audio Manager sprawdziłem dźwięk po wyłączeniu tej funkcji i wydobywa się on tylko z jednej słuchawki (przy włączonej z drugiej jest on cichszy, czyli chyba tak jak powinno być).
Hej,
To wszystko zależy od tego, skąd dobiega dźwięk i w jakim położeniu do niego jest gracz. Jeśli słyszysz kroki w prawej słuchawce tylko, to obróć się postacią o 90 stopni w lewo i sprawdź, czy dźwięk będzie dobiegał wtedy z obu słuchawek.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Właśnie już to sprawdzałem, gdy osoba jest naprzeciwko to słyszę, ją z dwóch słuchawek. Tak samo gdy jest idealnie za mną, jednak gdy jest z prawej lub lewej to działa tylko jedna słuchawka. Kroki jednak nie są największym problemem, gdy dzieje się coś naprawdę głośnego (granat, samolot itp.) jest to strasznie nienaturalne. Może tak powinno być ale według mnie dźwięk z drugiej słuchawki powinien być również słyszalny.
Hej,
A dzieje się tak w jakimś konkretnym tytule gry czy we wszystkich? W jakich?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Wyłączoną testowałem tylko w PUBG
Hej,
To zerknij do ustawień audio samej gry - może są tam jakieś opcje powyłączane?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tam oprócz głośności nie ma nic do ustawiania dźwięku.
Hej,
Czyli trzeba spróbować jeszcze w innych tytułach.
Pozdrawiam,
Dimatheus
A nie ma w inetrnecie jakiegoś uniwersalnego testu? Jakiś specjanly filmik, albo cos?
Hej,
Może i jest, ale ciężko podać mi jakiegoś linka. Ja sprawdziłbym na przykład na podstawie utworów odtwarzanych z playera w systemie. Na tych samych słuchawkach odsłuchałbym utwór na komórce bez żadnych udoskonaleń i ten sam na komputerze. Doznania powinny być podobne.
Pozdrawiam,
Dimatheus
https://www.youtube.com/watch?v=JOz9b2nscoE odpaliłem ten filmik z właczonym i wyłączonym i z wyłączonym było dużo lepiej, jednak dalej nie wiem dlaczego to w grze działa źle No nic, dziękuje za pomoc
Hej,
Tak, jak pisałem - trzeba sprawdzić w innych grach. Może to po prostu odosobniony przypadek.
Natomiast podany filmik jak najbardziej ok do testów.
Pozdrawiam,
Dimatheus