Problem z dźwiękiem


(Marek) #1

Mam mały problem po formacie nie mam dźwięku, jak próbuje zainstalować sterowniki do karty muzycznej wyświetla mi sie taki komunikat "VIA AC97 Audio Chipset is not enabled on this system. Please eneble it first in Bios then return to setup again" Wchodziłem do BIOSu ale to AC97 ustawione jest na AUTO wiec chyba jest włączone. Mógłby ktoś mi pomóc??


(hevet) #2

Jaki masz sprzęt?Jaki system?Jakie sterowniki instalujesz?


(Marek) #3

Mam windowsa xp Proffesional SP2, płytkę ze sterownikami którą dołączyli mi przy zakupie kompa 2,5 roku temu do płyty głównej VIA. I jak instaluje VIA AC97 do karty muzycznej(zintegrowanej z płytą) wtedy ten komunikat wyskakuje.


(hevet) #4

Ściągnij nowe sterowniki ze strony producenta i spróbuj ponownie.VIA to nazwa chipsetu a nie płyty głównej.


(Marek) #5

Próbowałem już jednego innego sterownika i to samo było...Poza tym te sterowniki wcześniej działały...


(Marek) #6

tylko jak ja mam sprawdzić jaką mam płytę główną (sorry za to pytanie no ale nie wiem :P)?


(hevet) #7

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... +4.50.1330 :stuck_out_tongue:


(Marek) #8

Mam VIA VT8237R no i do tego mam ściągnąć sterowniki tak?


(hevet) #9

Napisałem Ci wyżej że VIA to chipset a nie nazwa płyty głównej.


(Maxikazio) #10

A czy przypadkiem w BIOSie nie masz opcji AC97 auto enable i disable (spróbuj wymusić korzystanie ze zintegrowanej karty)


(Seba86mu) #11

Przed formatem było wszystko dobrze ? Dźwięk był ?

Po instalacji systemu, a przed próbą instalacji sterowników do karty dźwiękowej zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej ?

Wejdź do BIOSu i odszukaj pozycji:

VIA AC'97 Audio Codec , lub

Onboard Audio Codec , lub

Onboard AC'97 Device , lub

AC'97 Onboard Audio , bądź podobnie.

Jeżeli odnajdziesz w BIOSie którąkolwiek z tych pozycji, to ustaw przy niej ENABLE (włączone).

Jeżeli rzeczywiście masz wyłączoną zintegrowaną kartę dźwiękowa w BIOSIe, to będzie przy niej ustawienie DISABLE.

Jeżeli jednak to nic nie zmieni, to napisz, jaką posiadasz płytę główną (producent, model).

EDIT:

Jest jeszcze ewentualność, że zintegrowaną kartę dźwiękową masz wyłączoną w BIOSie, ponieważ posiadasz inną, niezintegrowaną kartę dźwiękową (jako dodatkową kartę rozszerzeń w złączu PCI).

Przed formatem korzystałeś z niezintegrowanej karty dźwiękowej, a teraz próbujesz zainstalować sterowniki z płytki dołączonej do płyty głównej, a na niej znajdują się sterowniki do zintegrowanej kart dźwiękowej.

Takie jest moje przypuszczenie.


(Gugu007) #12

Nie zapomnij też o instalacji DirectX, a wcześniej sterów mobo.

Sprawdź, czy nie masz wyłączonego dźwięku w BIOS-ie.

Obejrzyj również ustawienia miksera i kabelki.

Sam kiedyś u kolesia pałowałem się z dźwiękiem, a okazało sie po godzince, że na słuchawkach miał wyłącznik.:mrgreen: