Problem z dźwiękiem


(Fuyukoo) #1

Witajcie. Otoz z tym problemem borykam sie właściwie od dawna, ale uznalam ze wkoncu przydaloby sie go pozbyc, bo robi sie to meczace. Posiadam karte dziwiekowa zintegrowana Realtek ALC662 oraz Windows 8.1 64bit. Problem w tym, ze od dluzszego czasu komputer nie wykrywa glosnikow ani sluchawek na przednim ani na tylnym panelu. Nie pomogla reinstalacja sterownikow ani format komputera. Od poczatku, nie bylo z tym problemu. Pewnego dnia nagle poprostu przestal wykrywac podlaczony sprzet. Komputer to Emachines model ET1840.
Dodaje takze specyfikacje. Moze ktos bedzie w stanie mi w tym pomoc. Bylabym niezwykle wdzieczna.



(krystian3w) #2

Działa może na Microsoftowych sterownikach (przed instalacją realtek)? Ogólne to wygląda jakby coś się uszkodziło w sprzęcie.


(Fuyukoo) #3

Niestety nic.


(krystian3w) #4

To jeszcze test z poziomu np. Ubuntu Live CD/DVD/USB(pendrive). Potem by trzeba było sprawdzić podłączenia kabli (jak się nie znasz to w serwisie jakimś).

https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows, https://itsfoss.com/create-live-usb-of-ubuntu-in-windows/


(Fuyukoo) #5

Wedlug testu na Ubuntu wszystko jest wporzadku, zero bledow. Zostało mi tylko sprawdzic kable w takim razie. A jesli to niczego nie zmieni to czy mozliwe jest, ze problem lezy w karcie dzwiekowej? Karta wykrywana jest normalnie, wyswietla jako sprawna wiec nie jestem co do tego pewna.


(krystian3w) #6

Albo brak wsparcia dla Windows 8.1 / 10.


(Fuyukoo) #7

Ale dzwiek poprzednio dzialal bez zarzutu, wszystko wykrywalo. No nic, sprawdze to okablie i zobacze wtedy czy cos to zmieni.


(hatezit) #8

Zaraz zaraz, piszesz, że masz Windows 8.1 a na specyfikacji jaką podałaś, masz zainstalowany system Windows 7. To jaki system masz? Jak usuwałaś sterowniki?
System jak system, jak wyżej pisali, sprawdź kable i wejścia do których są podłączone.
Sprawdzałem i wygląda na to, że są tylko sterowniki do Windows 7. Są co prawda stery do 8.1, gdy wejdzie się na stronę lenovo.
Zobacz tutaj:
Strona Realtek http://www.realtek.com.tw/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=37&Level=5&Conn=4&ProdID=144
i na stronie supportu Lenovo:
https://support.lenovo.com/es/pl/downloads/ds003584


(Fuyukoo) #9

Tak jak napisalam, posiadam system Win 8.1. Sterownikami nie ja sie zajmowalam, więc nie jestem w stanie powiedziec jak to przebiegało.
Czyli ogolnie rzecz biorac zmiana systemu spowrotem na Win 7 moglaby zalatwic sprawe?


(Fuyukoo) #10

Problem rozwiązany, okazalo sie ze panel przedni zaklocal wykrycie i wylaczeniw Go zalatwilo problem. Zamykam temat i dziekuje za wszelką pomoc.