Problem z dźwiękiem


(kirstinn11) #1

Potrzebuję pomocy.
Dostałam nowy komputer. Wszystko pięknie śmiga poza dźwiękiem.


Co zrobiłam:

  1. Aktualizowałam wszystkie sterowniki do płyty głównej.
  2. Aktualizowałam sterowniki dźwięku.
    Jednak brak rezultatów. Co zastanawiające w menadżerze urządzeń nie mam zakładki “Kontrolery dźwięku, wideo i gier”.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dalej czekam aż dojdzie mi karte graficzna i do tego czasu siedzę na zintegrowanej.
    Płyta główna to: MSI H81M-P33 (MS-7817)

(krystian3w) #2

image

możesz podać numery seryjne z zakładki szczegóły


(iJuliusz) #3

Dodam jeszcze, że można poszukać sterowników poprzez


(kirstinn11) #4

O to pytałeś? Jeżeli nie to wybacz i napisz jak dla debila o którą zakładkę CI chodzi.


(krystian3w) #5

Po numerach nie mogę znaleźć same stare i tylko jeden pod Gigabyte :frowning:.


(tdream) #6

System to win 8.1? Spróbuj Realteka zainstalować.


(krystian3w) #7

Wg znaku wodnego w prawym rogu to Windows 8.1 build 9600.


(tdream) #8

Spróbuj tak jak pisałem.Daj znać czy zadziałało.


(KAZDAN63) #9

Tutaj (Urządzenia systemowe !) powinien być zainstalowany sterownik MICROSOFT-u HDAUDBUS.sys .
BIOS ?


(tdream) #10

Mam płytę H81M-ECO.Chipset ten sam.Ściągnij Snappy Driver Installer i zainstaluj aktualizacje sterowników.


(kirstinn11) #11

Niestety nie pomogło :frowning:


(krystian3w) #12

W biosie sprawdź czy masz opcje wyłączenia karty muzycznej / dźwiękowej (“Devices” / “Onboard Peripherals” :arrow: “Onboard Audio” / “Sound…”).
Przy okazji możesz poszukać informacji o wersji biosu, może komuś się przyda… :mage:

A przy tym urządzeniu systemowym sprawdź jaki masz obecnie sterownik (właściwości, zakładka sterownik, szczegóły sterownika).


(iJuliusz) #13

Czy instalowałaś sterowniki ze strony producenta w tej kolejności?


(kirstinn11) #14

Nie. Najpierw chipset/system, potem audio i na koniec others.


(iJuliusz) #15

Próbowałaś instalować ręcznie sterowniki do tego urządzenia wskazując je z katalogu z Realtek (bądź z C:\Drivers)?


(tdream) #16

Może być tak że płyta jest uwalona.Na Twoim miejscu postawiłbym system na nowo aby mieć pewność.


(KAZDAN63) #17

To jest problem między BIOS-em (płytą główną) , a systemem WINDOWS ! Najpierw musi poprawnie zainstalować się sterownik MICROSOFT-u HDAUDBUS.sys i dopiero później można będzie marzyć o zainstalowaniu sterownika producenta układu audio !
Jakie masz ustawienia audio w BIOS-ie ?