Problem z dzwiękówką w ASUSIE


(Basco1984) #1

Witam

Mam płytę główną ASUS P5B DELUXE WiFi która ma zintegrowaną kartę dźwiękową.

Podczas większego natężenia dźwięku (np. dzwięk od GG czy jakieś wybuchy w grach) wkradają się drażniące i wyraźnie słyszalne trzaski.

Może ktoś wie czym to może by spowodowane i jak temu zapobiec.

W poprzednim kompie miałem Creative 5.1 ........ i tego nie było.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :slight_smile:


(Remix) #2

Witam!

Jakie masz głośniki? Na jakim systemie pracujesz? Jakich sterowników używasz? Jakie masz ustawienia głośników i dźwięku?


(Basco1984) #3

Hej

Sprzęt audio to amplituner Technics SA-DX950 głośniki Unitra Tonsil

ale sam sprzęt gra bez zarzutów.

System Windows XP pofessional.

Sterowniki standardowe ASUSA.

Ustawienia głośności karty dzwiękowej 90%


(JNJN) #4

A sprawdź na słuchawkach,czy to samo?


(Remix) #5

Witam!

Chodziło mi bardziej o ustawienia audio output - powinna tam byś ustawiona karta zintegrowana, a nie domyślne ustawienia :slight_smile:

Najnowsze te sterowniki masz?


(Basco1984) #6

Na słóchawkach jest to samo :frowning: a one na 100% są dobre

sterowniki mam te co dostałem z płytą główna

audio output tam gdzie mozliwe to mam ustawione na tą karte chyba że coś przegapiłem


(Piecu92) #7

Czy to jest zintegrowana dzwiękówka Realtek ??

Jeżeli tak to zainstaluj najnowsze stery ze strony Realtek

ftp://202.65.194.211/pc/audio/WDM_A397.exe


(Basco1984) #8

Nie karta jest soundMAX audio

Właśnie ściągam nowe sterowniki ze strony ASUSA

I zobacze co się będzie działo


(Gpiziak) #9

Nie licz na wiele. Powiem tak: sterowniki soundmax są zrypane całkowicie. Wkrada się masa szumu, trzasków i innego syfu, który jest niepotrzebny. W windows vista (sterowniki M$) jest o niebo lepiej, nie ma trzasków, szumów itp, natomiast nie działa panel przedni po podłączeniu do złącza na płycie głównej (działają słuchawki, nie działa linein i mikrofon).

Po załadowaniu kubuntu live cd i przetestowaniu dźwięku na tym systemie sprawa ma się tak:

trzaski są, ale tylko przy załączaniu i wyłączaniu wejść/wyjść.

szumy słychać dopiero na MAX volume.

Panel przedni działa bez zarzutu, mikrofon i linein również.

Najciekawsze jest to, że na forum asusa jest ten temat poruszony, wiedzą o tym i na tym się kończy ich ingerencja w to. Ciekawe czy chociaż będą coś robili ze sterownikami, aby to poprawić.

Jak dla mnie firma traci renome..


(Basco1984) #10

Witam

Po instalacji najnowszych sterowników karta działa bez zarzutów a niedługo zmieniam na jakąś CREATIVE X-FI

Pozdrawiam