Witam, otóż mam pewien problem. Ostatnio miałem do zrobienia zadania z edytorem rejestru. Za nim miałem zmieniać wartości w owym edytorze to postanowiłem zrobić kopię całego rejestru. Więc zeksportowałem kopie na dysk D, ta kopia się tam cały czas znajduję. Problem jest taki, że jak próbowałem ją włączyć albo importować to jest napisane: “Nie mozna zaimportowac C:\nazwa.reg: nie wszystkei dane zostaly pomyslnie zapisane w rejestrze. Niektore klucze sa otwarte przez system lub inne procesy.” To zacząłem zmieniać uprawnienia kluczy HKEY… Problem jest taki, że przy ostatnim HKEY_CURRENT_CONFIG źle kliknąłem i usunąłem wszystkich użytkowników i ich uprawnienia. Aktualnie nie mogę włączyć tego folderu bo nie mam uprawnień (mimo, że jestem na koncie administratora) przez co np. nie działa mi dźwięk. Gdy odpalam edytor rejestru od razu jest komunikat: Nie można otworzyć HKEY…, błąd uniemożliwa otwarcie klucza, szczegóły: odmowa dostępu, jak klikam uprawnienia to wyskakuje następny komunikat nie masz uprawnień do przeglądania, ale możesz zmienić uprawnienia (rzekomo). I faktycznie nie ma żadnych użytkowników tam, a jak dodaje użytkownika i uprawnienia, klikam zastosuj to komunikat nie można zapisać bla bla, odmowa dostępu. Nie mam pojęcia co mam teraz zrobić a formatu raczej specjalnie nie chcę robić, z góry dziękuję za pomoc!
Skorzystaj z Przywracania Systemu w specjalnym trybie naprawczym. Jeśli masz siódemkę, to podczas uruchamiania kompa klikaj F8 lub spację (nie pamiętam dokładnie). Powinna ci się pojawić menu z opcjami. Wybierz “Napraw komputer”. Uruchomi ci się takie coś jak “WinPE” i tam będziesz mógł skorzystać z Przywracania systemu.
Jeśli z kolei masz dziesiątkę, to:
- kliknij logo Windowsa na klawiaturze;
- kliknij opcję “zasilanie” (ta kłódka);
- wybierz strzałkami na klawiaturze opcję “Uruchom ponownie” i wciśnij Shift+Enter.
- uruchomisz wtedy tryb odzyskiwania i tam znajdziesz opcję “Przywracanie systemu”.
Próbowałeś przywrócić kopię rejestru w trybie awaryjnym?
Słabo to wygląda, ale spróbuj utworzyć kolejnego użytkownika typu administrator, zaloguj się na niego, “Uruchom jako administrator” edytor rejestru i wówczas spróbuj zaimportować posiadaną kopię.