Witam
Mam problem z excelem 2003.
nie wiem dlaczego niepoprawnie mnoży mi wartości np:
165 * 0,38 = 63,36 wychodzi w excelu , a na kalkulatorze 62,7
dlaczego tak sie dzieje?
Witam
Mam problem z excelem 2003.
nie wiem dlaczego niepoprawnie mnoży mi wartości np:
165 * 0,38 = 63,36 wychodzi w excelu , a na kalkulatorze 62,7
dlaczego tak sie dzieje?
ciekawe… wklej całą formułę jaką wpisałeś w komórce
powinno być [=165*0,38] jeśli wszystko jest ok to inny powód to brak uaktualnień błąd z tego co wiem nie pojawia się w office 2003 SP3 może ale tylko może użyto innego polecenia formuły całkiem nie świadomie.
Sprawdź czy tak nie jest
Dlaczego - spytaj w M$
Ale w OpenOffice3 podaje właściwy wynik =ILOCZYN(A1:B1) =62,7
Ogólnie takich kwiatków jest więcej w MSOffice - rozwiązaniem problemu może być np. używanie liczb z przecinkiem 165,0.
Miałem sytuację że M$ Excel totalnie pochrzanił mi wyniki pomiarów (obliczenia) bo w jednej kolumnie miałem wartości z 2-ma miejscami po przecinku a w drugiej z 4-ma miejscami po przecinku. Standardowe odejmowanie dało mi takie cuda że m$ powinien to od razu opatentować jako nowe prawa matematyczne.
A rozwiązaniem (najlepszym dla mnie) było przejście na OpenOffice2, w tej chwili OO3, z którym mam znacznie mniej problemów.
Mnie tam dobrze pokazuje, ale najwygodniej zrzucać winę na MS w każdej sytuacji, to dopiero śmiechu warte. Nawet Windows mi dobrze chodzi od wielu lat, a innym ciągle coś muli, zawiesza się, pada itd itp. Co robię, że mi tak wszystko świetnie działa? To proste: nie kopie w systemie, nie usprawniam, nie upiększam, nie instaluję byle czego, a zainstalowanych programów używam z rozmysłem. Widocznie produkty MS nie są dla każdego. [-X
Tylko dlaczego wymiana oprogramowania na OO2, przy tych samych “starych” arkuszach pomogła?? Może mnie oświecisz.
Zaznaczam że na próbę zainstalowałem tylko OO2 i dopiero jak się sprawdził MSO poleciał w kosz.
Próbowałem sprawdzić te cuda formatując kolumny z różną ilością miejsc po przecinku i nie mogę potwierdzić tych rewelacji o których piszesz, ale widocznie to wina mojego Excela który na złość u mnie działa dobrze. Tobie zatem polecam OO i w ten sposób obydwoje będziemy zadowoleni o ile nie będziesz mi wmawiał, że jestem idiotą bo używam Excela i że produkty MS są be.
Gdzie coś takiego napisałem??
Ta sytuacja o której pisałem “z problemem miejsc po przecinku” dotyczyła MSO2000 lub MSO2003.
Jak odpowiesz na post "04.01.2009 21:46 "?? Gdzie szukałbyś przyczyny??
Jasne. Wszystko przez głupich użytkowników którzy nie potrafią nic obsłużyć. A SP tylko dodają nowe funkcje.
zrób aktualizacje albo przesiądź się na OO3 jak radzą koledzy
wiem na 100 % że w MSO2003 SP3 to nie występuje
i jest cacy
boltazy proszę poprawić temat na konkretny, używając opcji EDYTUJ