Problem z .exe

Witam forumowiczów!

Swojego czasu był u mnie siostrzeniec, który skądś wytrzasnął prezentację we Flashu z rozszerzeniem " *.exe ". Jako że mam Windowsa 7 od niedawna to z tym plikiem nie była skojarzona żadna aplikacja. I w tym problem, że pod moją nieobecność siostrzeniec poprzez “Open With” wybrał Windows Media Center i nieumyślnie zaznaczył opcję “Always use selected program to open this kind of file”. W skutek czego wszystkie pliki exe na komputerze zostały skojarzone z WMC przez co żaden program się nie uruchamia i system jest mocno okaleczony . Problem jest zabawny jeśli chodzi o swoją banalność, ale nie wiem co zrobić aby Windows 7 ‘odskojarzył’ sobie WMC od plików exe.

Dzięki, pozdrawiam.

Programy domyślne->ustaw programy domyślne->windows media center->wybierz ustawienia domyślne dla tego programu->odhacz to co chcesz. :wink:

Dzięki za radę ale niestety rozszerzenia exe nie ma na tej liście.

Przepraszam,wejdź w opcje “programy domyślne” i tam też w “skojarz typ pliku lub protokołu z określonym programem” odszukaj tam pliki skojarzone z WMP,sprawdź czy na liście jest exe i zmień skojarzenie.

Pechowo w Programach Domyślnych, Windows nie pokazuje skojarzeń z exe. Ciekawe po jaką cholerę pozwolił je zmienić.

Przeszukałem Google i nie znalazłem zbyt wiele,do głowy przychodzi mi przywrócenie systemu do momentu przed tym wydarzeniem,przy rozruchu klawisz f8->opcja napraw mój komputer i przywracanie,ewentualnie instalacja z płyty bez utraty danych.Znalazłem jeden podobny problem,tam to zostało załatwione wpisem do rejestru ale sprawa dotyczyła XP,dlatego nie będę go przytaczał.Możesz jeszcze spróbować otworzyć wiersz poleceń jako administrator i wykonać sfc/scannow ,ale czy to pomoże to nie mam pojęcia,nawet nie jestem pewien czy to zadziała pod “7”?Ta komenda służy do naprawy plików systemowych.Powodzenia :slight_smile: .

Otwórz Panel Sterowania -> Programy -> Programy Domyślne -> Skojarz Typ Pliku Lub Protokół Z Programem i w kolumnie rozszerzenie odszukaj .exe (opis powinien wskazywać WMC) i je usuń jeśli tak jest. Po tym zabiegu wszystko powinno wrócić do normy.

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie tematem. Okazuje się że najprostsze rozwiązanie to podmiana kluczy w rejestrze

Jeśli masz podobny problem skorzystaj z porad na:

http://blog.jtbworld.com/2007/03/have-y … nsion.html

U mnie zadziałał klucz numer 1

Pozdrawiam!