Problem z filtrami css na Firefox


(Marek Ciarkowski) #1

Witam. Mój problem wygląda tak że mam przykładowy odnośnik

[/code]




którego wygląd ma być formatowany przez css-a który wygląda tak :)

[code]/* CSS Document */ body {background-color: #EAE3CE} #sesja{ border-color:black; border-top-width:1; border-bottom-width:1; border-left-width:1; border-right-width:1; } #sesja {filter:gray}
i wszystko by było ok tylko że za nic na świecie nie potrafię skumać czemu filtr działa w IE a w Mozilli jest d..a ? Widoczne są tylko obramowania. Tak samo dzieje się zresztą z efektem rollover zrobionym na filtrach.

[/code]

POMOCY - szukałem wszędzie ale nie znalazłem wskazówki.


(Airborn) #2

a dlaczego miał by działać w przeglądarkach innych niż IE? to jest filtr stworzony przez MS dla MS i obsługiwany przez MS, tylko


(Marek Ciarkowski) #3

No weź mnie nie załamuj :? To w takim razie jak niby zrobić coś takiego pod obie przeglądarki ?? Mógłbym to zrobić we flashu w 5 min ale takie opcje niestety odpadają i musi być kombinacja html css.


(Airborn) #4

to nie ja Cie powinienem załamywać, a Twoja nie wiedza :stuck_out_tongue:

pierwszy pomysł brzegu, zrobić gifa 1px*1px szarego o odpowiednio dobranej przeźroczystości i wyświetlać go w jakiejś warstwie przed wybranym elementem z np. odpowiednim z-index


(floyd) #5

Mam nadzieję, że to samo napiszesz gdy pewne funkcje działają na Operze, a ne działają poprawnie na IE.

Według niektórych guru to co działa na innych przeglądarkach powinno bezwzględnie działać na IE bo w przeciwnym przypadku IE jest be.

Natomiast to co działa na IE to nie musi działać na przeglądarkach alternatywnych. Tak czy inaczej zawsze winny jest Microsoft. Dla mnie oczywiste jest, że firmy rywalizują między sobą i i rozumiem, że chodzi o kasę natomiast nie bardzo rozumiem tych którzy opowiadają się po jednej ze stron tak jakby im za to płacono.


(Airborn) #6

floyd nie jest winny MS, poprostu filtr którego dotyczy sprawa jest stworzony przez MS, zaimplementowany w IE, nie jest on składnikiem CSS CSS2, ani CSS3, nie jest z tego co się orientuję częścią żadnego otwartego standardu, ani częścią żadnej dokumentacji, więc implikuje to pewne trudności w sprawieniu by działało prawidłowo u każdego producenta. Zasadniczo zasada jest prosta, chcesz by coś działało w każdej przeglądarce, otwierasz dokumentację, albo zostawiasz ją zamkniętą i sie nie dziwisz, że działa tylko w jednej przeglądarce.


(system) #7

http://www.cssmania.pl/index.php?title=Opacity

Na stronie podanej jest przestarzała informacja, w FF działa opacity bez -moz- tak samo jak w Opera.


(floyd) #8

Ja tam się już niczemu nie dziwię, co najwyżej bawi mnie jak w Operze czy Firefoxie po stwierdzeniu, że brak odtwarzacza multimedialnego to najpierw informacja, że mogę sobie zainstalować dowolną wtyczkę, a potem usłużnie kierują na stronę gdzie jedynie słuszny odtwarzacz o sympatycznej nazwie QuickTime. Czyżby przypadek?

Opera, Mozilla też nie były swego czasu darmowe i otwarte. nie miały innego wyjścia jak zrobić to co zrobiły albo zejść z rynku. Trzeba być naiwnym aby wierzyć, że zrobiły to ze szlachetnych pobudek czy z miłości do internautów.

Mam nadzieję, że na tej rywalizacji wygrają zwykli użytkownicy choć narazie to mają nieraz dużo kłopotów.


(Airborn) #9

Mozilla jako silnik Netscepa może i nie, ale nie o niej teraz mówimy, Mozilla Firefox, od początku tworzony jako darmowe i otwarte oprogramowanie, Mozilla Suite o ile się nie mylę zresztą też, natomiast Opera otwarta nigdy nie była


(system) #10

Tak to już jest, liczy się pieniądz, firefox chociaż darmowy to zarabia krocie.


(Marek Ciarkowski) #11

Działa ludziska :smiley: Wielkie dzięki dla _Puma_. Ogólnie jak się okazalo wszystko jest banalne a css wygląda w tej chwili tak:

/* CSS Document */

body {background-color: #EAE3CE}

#sesja { border-color:black;

		border-top-width:1;

		border-bottom-width:1;

		border-left-width:1;

		border-right-width:1;

		}

  A:hover #sesja {

   FILTER: alpha(opacity=50);

  opacity: 0.5; 

   }

i odnosi się do wszystich zdjęć które mają id "sesja". Ogólnie fajny rollover z tego wychodzi. A co do tematu który się rozkręcił to zgadzam się że ta cała walka przeglądarek to tylko większy problem dla user-ów. I tak żeby zrobić dobrą stronę WWW trzeba mieć łeb jak sklep a kwestia wyświetlania tylko to komplikuje. Złączono Posta : 18.04.2007 (Sro) 21:32Hehe właśnie walcze nad następnym zagadnieniem. Ma być jakaś postronka na której będzie z założenia od 2-3 do 20 zdjęć które mają po naciśnięciu otwierać dużą wersje. Wpakowałem ten sam efekt rollover co wyżej + przejścia zdjęć zrobione są w java script 8) na zasadzie takich jakby warstw

style.visibility = "hidden";

że gdy wcisnę którąś z miniaturek to wszystko się chowa a zostaje tylko duże zdjęcie ale odpalam w mozilli ? Wszystko pięknie a jak odpale w IE którego już po części nienawidzę :smiley: to miniatury mi się sypią i zamiast efektu rollover znikają po koleji hehe

Podsumowując troche dużo czasu mnie kosztuje inna interpretacja kou przez obie przeglądarki :evil: