Problem z flash


(Asia 1466) #1

Mam pytanie jak zrobić żeby dało sie edytowac w pliku txt a nie trzeba bylo w pliku fla.tak jak tu pisze http://www.webinside.pl/flash/tutoriale/103.


(floyd) #2

Chodzi ci o html?

to np. wpisz w notatniku poniższy tekst:

ble ble ble ble

i zapisz go pod nazwą:ble.htm

no i uruchom ten plik.


(Blasciq) #3

Raczej chodzi PK11 o Odczyt pliku tekstowego

Być może ten kursik Ci pomoże :slight_smile:


(Asia 1466) #4

no oto mi chodzi tylko niewiem jak to wkleic do pola dynamicznego bo as sie nie da pisac do textu dynamicznego.


(Fora) #5

bo to nie piszesz w polu dynamicznym tylko np dodajesz akcje do przycisku(button) i tam dopisujesz ten as.


(Asia 1466) #6

no ale w dynamicznym polu as sie nie da pisać a w frame jak wpisze to sie otwira tyle ze w nowym oknie a ja chce zeby wlasnie w tym wyznaczonym polu.


(Monczkin) #7

A przypisałeś nazwę pola do którego masz wczytać plik txt i skojarzyłeś go z plikiem txt ??

Na flashzone.pl czytałeś ??

Są tam opisane sposoby

Tworzysz pole tekstowe

Tworzysz przycisk i przypisujesz mu fukcję wczytaj do pola tekstowego

lub tę funkcje piszesz w klatce.

Poczytaj na flashzone


(Asia 1466) #8

No własnie a ja nie chce zeby trzeba było klikac załaduj text tylko żeby on ciagle tam byl

Złączono Posta : 26.09.2006 (Wto) 13:34

bo jak np bede chciał zrobic jakies newsy zeby za kazdym razem nie trzeba było edytowac pliku fla tylko podmieniać txt to nie chce zeby uzytkownicy musieli klikac załaduj text tylko zeby tam był zaraz jak wejdom.


(Fora) #9

no to daj zdarzenie ".onload "

tu masz przykład jego zastosowania

użyłeś kiedykolwiek przycisku F1 we flashu ??


(Asia 1466) #10

ja na flashu 4 dzień robie


(Fora) #11

jak byś nie wiedział F1 to help flasha a tam jest dużoooooo a nawet jeszcze więcej mądrcyh rzeczy :mrgreen:


(Asia 1466) #12

tu w screenach jest jak całe to zrobiłem

Złączono Posta : 26.09.2006 (Wto) 14:43

jak bys cie sie nie umieli rozczytac to jak co tam na dole ekranu jest powieksz na cały ekran(jak by co) i co robie żle ????


(Monczkin) #13

PK11 zacznij od kursu - jak zacząłem pracować w tym programie, to pierwsze co zrobiłem, to kupiłem biblię o flashu.

Patrzyłeś na flashzone.pl ??

Pisałem, ale nie czytasz. Dlaczego nie przypisałeś nazwy do dynamicznego pola tekstowego ?? Przecież program musi wiedzieć, gdzie ma wczytać tekst.

Zacznij pisać po polsku - proszę poprawić błędy.


(Asia 1466) #14

no ale to mozesz mi powiedzie gdzie to przypisac myslalem ze do var.

a na flash zone jest tylko ładuje sie po kliknięciu przycisku "ładuj text" a ja chce zeby on ciagle tam był .bo jak zrobie jakies newsy to każdy kto wejdzie na strone żeby to zobaczyc co bedzie musiał kliknąc ładuj news.


(Fora) #15

naucz sie czytać człowieku :mrgreen:

używasz zdarzenia onload w pierwszej klatce i juz masz.