Mike_PL
(Ccx)
14 Październik 2006 09:32
Mój problem wygląda mniejwięcej tak:
Zmieniłem w swoim komputerze płytę główną, karte grafiki i ram. Praktycznie ze starych części został tylko dysk twardy i cd. Stara i nowa płyta mają różne biosy itp, dlatego po zmianie części nie chce uruchomić się windows. Trzeba go sformatować…
Zrobiłem więc dyskietkę startową, płyte windowsa (xp) mam. I teraz tak. Podłączam nowy sprzęt. W biosie wygląda to tak:
http://images2.fotosik.pl/202/7ef1442ebc202ec5med.jpg
SAMSUNG to dysk twardy, LITE-ON to CD. Wiec wygląda na to, że wszystko jest ok.
Teraz wkładam dyskietkę startową i resetuje komputer. Komenda format c: nie działa, więc z tego co wiem należy odczytać z CD płytę windowsa. Płytką jest włożona w LITE-ON, ale w dosie nie chce go odczytać. Wpisuje po kolei F:, G:, H: itp. i nic.
http://images1.fotosik.pl/211/70977afa32266236med.jpg
Dlaczego nie chce odczytać płyty CD z windowsem? Przecież bios widzi LITE-ON…
Z góry dzieki za pomoc. Trochę pilne
freedom
(freedom)
14 Październik 2006 09:37
żadnej dyskietki nie potrzeba.
ustaw w BIOSie, żeby bootowało najpierw z napędu CD/DVD, na drugim miejscu dysk.
Mike_PL
(Ccx)
14 Październik 2006 09:40
Czyli dokładniej jak to zrobić? Napisanie co i jak to dla Ciebie pewnie chwilka, a ja znowu musze wszystko przekladać i chciałbym żeby już się udało
freedom
(freedom)
14 Październik 2006 09:46
Ustawienia w biosie: 1. Aby dostać się do bios
u, podczas uruchomiania komputera naciskamy bez przerwy przycisk wskazany w komunikacie (podczas uruchamiania) " Press DEL to enter SETUP" czyli naciskamy klawisz Delete (na niektórych płytach głównych jest to klawisz F2) 2. Korzystając ze strzałek ŕ ß najeżdżamy na pozycję “Advanced BIOS Features” i klikamy enter. 3. Naszym oczom ukazało się okno konfiguracji zaawansowanych funkcji Biosu, a w nim kolejno napędy bootowania: pierwszy, drugi i trzeci. Najeżdżamy na opcję "First boot Device" i naciskając kilkakrotnie klawisze "page up" i "page down" ustawiamy w tej opcji "CDROM". Dzięki temu nasz PC będzie teraz początkowo szukał systemu na dysku CD 4. Wracamy teraz do głównego okna bios
u (klikamy ESC). Za pomocą strzałek zaznaczamy “Save & Exit Setup”, co oznacza po polsku “Zapisz i opuść program”. Wciskamy klawisz Enter. Na ekranie pokazuje się opcja czy naprawdę chcemy opuścić program wraz z zapisaniem wszystkich wprowadzonych zmian. Klikamy na literę Y - Yes (z ang. Tak). Wkładamy do napędu CD płytę z systemem Windows i klikamy na Enter.
więcej:
http://komputery.katalogi.pl/temat46168/
pozdro.
Mike_PL
(Ccx)
14 Październik 2006 09:53
Dzięki. Czyli nie przejmować się tym, że wcześniej nie chciał odczytać CD tylko robić zgodnie z instrukcją?
freedom
(freedom)
14 Październik 2006 10:00
jak chciałeś zainstalować system w ten sposób, to trzeba było podać pełną ścieżkę do instalki:
np.
e:\i386\winnt.exe
ale zrób to tak jak podałem w poprzednim poście.
De_Niro
(De Niro)
14 Październik 2006 10:04
teraz zapewnie masz format NTFS gdzie dyskietka tego nie obsługuje jeżeli byś miał FAT32 to format był by wykonalny