Problem z formatem i znalezieniem dysku


(Kamil K351) #1

Witam serdecznie Wszystkich.

Wiem, że mój temat był już nieraz poruszany ale czytałem na różnych forach o tym problemie i bez większego efektu.

Mianowicie chciałem sobie zrobić format z powodu paru irytujących błędów i ku memu zdziwieniu przy bootowaniu pokazuje mi tylko obszar niepodzielony ok 130Gb (dysk SATA) a drugi dysk starszy 80 Gb (IDE) normalnie. Próbowałem instalować dyskietką sterowniki SSCI ze strony producenta, zmieniałem w biosie ustawienia "SATA\RAID\AHCI MODE" oraz "ONBOARD SATA\IDE Ctrl Mode" w różnych konfiguracjach głównie na AHCI ale bez efektów co wiecej przy zmianie jakiego kolwiek z ww parametrów i podłączeniu drugiego dysku wyskakuje przy uruchamianiu błąd, nie można odnaleźć pliku NTLDR, a odpalenia instalacji systemu kończy się blue screen'em po wczytaniu sterowników.

Mój dysk to WDC Blue 500GB AAKS (SATA) i WDC 80GB (IDE), Płyta gł. Gigabyte GA-EP35-DS3R, System to Win XP Professional SP3.

Proszę o pomoc gdyż moja wiedza i kreatywność poddają się, pozdrawiam.


(system) #2

Niekiedy, zamiast "poszukiwania" odpowiednich ustawień w BIOSie, "jaśniejszym" dla komputera rozwiązaniem jest po prostu fizyczne odłączenie, przed instalowaniem systemu, dysku, na którym nie ma być systemu. Domyślam się, że w Twoim przypadku chodziłoby o odłączenie przewodów (taśmy IDE i zasilania) od dysku 80 GB. Dopiero po pomyślnym zainstalowaniu systemu na dysku 500GB radzę podłączyć z powrotem dysk 80GB.


(Kamil K351) #3

No i tu się właśnie pojawia problem. 80 była cały czas odłączona na wszelki wypadek, a w momencie wyboru na którą partycje mam instalować system pojawia się tylko partycja (nieznana) 130....Gb i nic więcej gdzie dysk mam podzielony na 4 partycje.


(Kris-is) #4

Płyta z której chcesz instalować Windowsa jest z Service Packiem, czy bez SP - RTM :?:


(Kamil K351) #5

No z tego co widzę jest bez SP RTM

nie sprawdzałem na innej wersji systemu z załadowanym już sp, a ma to duże znaczenie ??


(Kris-is) #6

Kiedyś o to pytałem na tym forum, bo kuzyn miał podobny problem i dostałem odpowiedź, że taka płyta bez SP po prostu może nie obsługiwać dysku większego od 130GB i stąd ten efekt o którym Ty piszesz teraz. Jakbyś dał radę zintegrować przy pomocy programu nLite SP3 z Windowsem, który posiadasz i nagrał nowo powstaly obraz .iso na płytę CD, to mógłbyś sprawdzić, czy płyta z SP będzie widzieć cały dysk - w sensie wszystkie GB :roll:


(Kamil K351) #7

Ok, w takim układzie jutro wezmę się do sprawdzania i powiem czy w tym tkwił kłopot. :slight_smile:

-- Dodane 20.02.2011 (N) 23:16 --

Rozwiązanie okazało się banalne, wystarczyła płyta z zintegrowanym SP3 :slight_smile:

Dziękuje za pomoc.

Temat do zamknięcia.