Problem z formatem - Nie wykrywa dysków

Witam, na początku chcę powiedzieć że ubolewam nad waszą stratą :frowning:

A teraz przejdźmy do sedna sprawy, gdy chce przystąpić do formatowania to mi nie pokazuje żadnych partycji (wkładam płytę > resetuje kompa > pojawia się komunikat żebym kliknął jaki kolwiek klawisz, więc klikam > etc etc). Mój kumpel powiedział mi że to wina dysku, że mam resetować i sprawdzać do bólu żeby w końcu pokazały mi się partycje, a jeżeli chodzi o System to mam oryginalny, zazwyczaj dawałem komputer do formatowania serwisowi, ale dużo za to brali więc postanowiłem sam się za to wziąć, czy wie ktoś jak mi pomóc?

PS. Czy Windows 7 jest lepszy od Windows XP? Czytałem i słyszałem że do gier/programów etc ma mniejsze wymagania itp. ale nie wszystkie programy i gry są na Windows 7 tylko większość na XP, wiece jak na to zaradzić?

Opisz swój problem dokładniej:

-jaki to system

-jaki dysk twardy posiadasz

-podaj informacje o komputerze

-są jakieś komunikaty?

Informacji o dyskach twardych nie mogę znaleźć, możesz mi powiedzieć jak takie informacje mogę znaleźć ?:slight_smile:

System:

Microsoft Windows XP Home Edition SP3

Komputer:

Intel® Core2 Quad CPU Q6600 @2.40GHz

3.50 GB RAM

Żadne komunikat mi się nie pokazują.

jeżeli przy starcie komputera pojawia się komunikat,że wykryto urządzenia typu dysk i nagrywarka,to znaczy że teoretycznie działają i prawdopodobnie dysk jest na złączu SATA,

a XP na oryginalnym nośniku nie posiada sterowników SATA,

rozwiązania są dwa:

1)pozostaje w BIOSiE przełączyć dysk z trybu AHCI na IDE(w zależności od BIosu,mogą być niewielkie różnice w nazwie funkcji;) )

2)na stronie producenta płyty głównej bądź na płycie ze sterownikami jest sterownik SATA który należy albo zintegrować nlite’em bądź wskazać zgrać na dyskietkę i podczas uruchamiania instalatora windowsa wciskać F6 (komunikaty w dolnej części monitora)

a jeżeli przy starcie komputera nie pojawia się żaden komunikat że wykryto dysk,to znaczy że trzeba szukać przyczyny - w sensie,albo źle podłączony dysk bądź uszkodzony

czy windows 7 czy xp?Zdecydowanie vista/7 - xp to już zabytek :slight_smile:

W serwisie który mi formatowano komputer właśnie pytali się o jakieś sterowniki, powiedziałem że nie mam a więc owe sterowniki zgrali mi na płytkę i to chyba te sterowniki o których wspominałeś :wink:

Czyli najpierw wkładam płytę windows xp, pojawia mi się komunikat żebym wcisnął klawisz, następnie ładują mi się pliki i dopiero teraz mam włożyć płytę ze sterownikami tak?

A jeżeli chce wgrać np.: grę która jest na XP a nie na 7 to potrzebuje jakiegoś emulatora ;>?

podaj nazwę I model płyty głównej,

chodzi prawdopodobnie o JEDEN sterownik SATA, który generalnie jest wgrywany z dyskietki podczas uruchamiania instalacji XP bądź poprzez zintegrowanie go z płytą instalacyjną XP,

jak pisałem wcześniej,zawsze można przełączyć z BIOSie, żeby komputer widział dysk SATA jako dysk pracujący w trybie IDE i wtedy nie trzeba wgrywać żadnych sterowników ani kombinować z płytą instalacyjną :slight_smile:

W EVEREST Home Edition nie piszę jak się główna płyta nazywa, najlepiej jak dam screena :wink:

29793834.png

btw. Mógłbyś przy okazji napisać jak przełączyć w tym BIOSIE aby widziała SATA?

W KomputerDMIPłyte główna znalazłem jeszcze takie informacje:

Producent: Gigabyte Technology CO., Ltd.

Nazwa: EP35-DS4

Wersja: x.x