Problem z formatem real media

Witajcie, od czasu kiedy zamieniłem ubuntu 6.10 na 7.04 mam problem z filmami w formacie rmvb. Bez problemu odtwarzane są one w mpalyer (dokładnie to gmplayer), ale nie chcą ruszyć w innych programach, takich jak Totem, Xine czy Kaffeine. W Totemie pojawia się info o brakujących kodekach i zaczyna szukać pakietów, znajduje gstreamer. Instalacja nie udaję się i Totem startuje film z samym audio dodając do tego wizualizację. Nie wiem dlaczego system szuka i znajduje do instalacji gstreamera, przecież jest on już zainstalowany (sprawdzone w synapticu). Pomóżcie proszę bo ten bajzel zaczyna mnie drażnić.

Masz w32codeks? Jak tak to sprawdź czy masz katalogi //usr/lib/win32 oraz /usr/lib/codecs (podaję na podstawie suse, w ubuntu może być inna lokalizacja). Jeżeli jest tylko jeden tworzysz drugi i przekopiowujesz doń zawartość pierwszego. Następnie w kaffeine>>ustawienia>>konfiguracja silnika xine>>decoder w tych dwóch okienkach wskazujesz ścieżkę do w/w kat. z kodekami.

Mam w32 i zrobiłem z tym katalogiem tak jak piszesz. W kaffeine film uruchamia się, ale niestety bez dźwięku. Czy jest jakiś uniwersalny sposób dla wszystkich playerów, żeby nie trzeba było dla np. Totema osobno kodeków realmedia wrzucać ?

masz w kaffeine jako wyjście audio alse?

matiit tak, jest Alsa