Miałem windowsa 2000 i postanowiłem zaisntalowac sobie windowsa xp home edition. Włączyłem w biose aby uruchamiało mi z płytki zrestartowałem kompa i zacząłem instalowac windowsa , podczas instalacji pisało czy chce zakyualizować system czy na nowo zainstalować więc wziełem żeby od nowa zainstalować. Nigdzie nie widziałem żeby było zformatowanie dysku a takowe chciałem zrobić (to była moja pierwsza instalacja Windowsa :oops: ) Instalacja pzebiegła pomyślenie ale gdy uruchomiłem system zobaczyłem iż mam 2 systemy zainstalowane i że wszystko co było na dyskach dalejj jest. Kolega mi potem powiedział że dyski sie formatuje w biosie ale ja nie wiem jak. Więc po kilku dniach instalowałem Windowsa xp professional (właśnie teraz go mam) i przy tym jak sie dzieli partycje chciałem usunąć wszystkie partycje i on nowa podzielic (myślełem śe jak je usune to sie tamte windowsy 2 poprzednie uzuną)ale okazało sie że nie mogłem usunąc dysku C na którym miałem zainstalowane te 2 windowsy więc usunełem tylko partycje D i podziliłem miejsce na 2 partycje D i F na partycji F zainstalowałem windowsa profesional, na którym teraz to pisze. W tej chwili mam 3 systemy
niezformatowany dysk C i zamulony komp prosze pomóżcie. Zaznaczam iż wszystkie wersje windowsa mam legalne (orginalne) Kompletnie nie wiem co mam zrobić . Chciałbym usunąć te 2 windowsy i mieć tylko tego profesionala i chciałbym mieć zformatowany dysk C . Szukałem na forum podobnego problemu ale takowego nie znalazłem. Myśle że ktoś mi pomoże. Z góry dziękuje
Przeczytaj
Złączono Posta : 11.02.2007 (Nie) 15:55
i najlepiej sformatuj wszyskie partycje
Otóż robiłem tak samo jak tam pisze ale tam gdzie mam zainstaowane te 2 windowsy(2000 i home edition) na dysku C nie moge tego dysku zformatowac . W tym tkwi problem że nie moge dysku C zformatowac bo coś tam pisze że jakieś pliki są których usunąc nie można. Kompletniue nie wiem co mam zrobic a ty mi nie pomogłeś
No problem rzeczywiście się skomplikował
Odpowiedz jeszcze tylko na jedno pytanie. Stać cię na kupowanie co kilka dni nowego systemu operacyjnego? Najperw masz 2000 potem postanawiasz ‘sobie’ zmieniC na XP HE a potem na XP Pro ?
:o
Winde 2000 miałem od 3,5roku gdy kupiłem kompa a Windowsa xP home edition pożyczyłem od Wujka a Profesionala kupiłem
Miałem podobny problem bo nie moglem podczas reinstalki xp home edition zrobić formatu dysku , to zrobilem inaczej usunołem 2 partycje stworzylem nowe i dopiero wtedy się dało formatować partycje c i d .
to chyba niemożliwe jednocześnie zrobić. Pierwszy raz słyszę aby dyski się formatowało w biosie bo w dosie to tak. Ale do tego trzeba mieć dyskietkę startową. Jeżeli na dysku C masz zainstalowane dwa systemy to wielki błąd. Chociażbyś jakimś cudem usunął ręcznie te dwa systemy z C nie sformatujesz tego dysku bo na nim są pliki systemowe bez których XP Pro nie będzie działać. Jedyne co możesz zrobić to posusuwać partycję z dyskietki startowej do Win 98 lub instalatora Win XP od nowa zainstalować XP zakładając partycje spod instalatora XP lub dyskietki startowej Win 98 - w tym wypadku możesz założyć tylko FAT32/ najpierw jedną resztę możesz założyć po instalacji /.