Problem z formatowaniem - Komputer się wyłącza

No to tak :Chciałem sformatować komputer u kolegi

(Windows Vista) - Włączam komputer - klikam F8 przy głównym ekranie (żeby włączyć bota czy coś takiego) ładuje się biały pasek na czarnym ekranie i komputer się wyłącza

(Windows XP) - “łączam komputer - klikam F8 przy głównym ekranie (żeby włączyć bota czy coś takiego)” włącza się się niebieski ekran, wczytują się jakieś pliki systemu (Białe napisy - dół ekranu) po czym po chwili wyłącza się komputer.

Hmmm co może być przyczyną w tym komputerze?(Na pewno ja nie robie nic źle bo u siebie nie jednokrotnie robiłem format komputera)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

Może komputerowi jest zbyt ciepło :idea:

A może ma zbyt słaby lub uszkodzony zasilacz :idea:

hmm ale to co ty mówisz to mogło by się to dziać tylko przy tym co robie? Jak komputer włączam normalnie (Pulpit) komputer chodzi i chodzi nie wyłącza się tylko i wyłącznie przy procesie formatowania

Nie, wtedy problem występował by także na pulpicie lub podczas grania.

Przed reinstalacją systemu przywróć domyślne ustawienia biosu, najczęściej za pomocą komendy load optimized defaults.

Korzystasz z oryginalnej płyty instalacyjnej?

A jaki system chcesz zainstalować?, a jaki był na kompie?

Próbowałem formatować Xp(Pirat) i Vista (orginalny).

Teraz na tym komputerze jest xp ale z tego co mi wiadomo to orginalny system tego komputera to vista.

Wejdź do biosu i odszukaj jak ustawiony jest kontroler dysku, dla normalnej instalacji XP ma być ustawienie IDE lub podobnie, nie sata, raid,ahci.

Jak nie znajdziesz wklej rozwinięte zdjęcia zakładek.

Instrukcja do płyty i czytaj.