Problem z FPS

cześć w maju nabyłem nowy komputer i gdy zrobilem benchmark w csie miałem 320fps średnio a teraz po benchmarku pokazuje 220fps.

specyfikacja kompa to ryzen 5 5600, rtx4060 8gb 16gb ramu

Jaki system operacyjny masz zainstalowany? Wszystkie sterowniki i BIOS w aktualnej wersji?

Windows 10 pro wszystkie sterowniki aktualne ale nie wiem jak z biosem

A może to przez temperatury. Odpal sobie benchmark i pacz na temperatury CPU i temperatury rdzenia GPU i hot spot GPU jak temperatury skaczą pod 100 na hot spot to karta przechodzi w tryb awaryjny i taktowanie rdzenia spada

Kiedyś mi też się tak zdarzyło i w moim przypadku pomogło wymiana dysku i zainstalowanie na nowo systemu razem ze sterownikami

Cześć Kristina, dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Spróbuję przeinstalować system i sterowniki tak, jak zasugerowałaś. Mam nadzieję, że to ustabilizuje moje FPS w CS

Core Temp, Prime95, FurMArk. Odpalasz Core Temp, Wrzucasz Furmarka , odpalasz Torture Test na Prime 95, i obserwujesz temperatury. OK. 40 minut do godziny, powinny się ustabilizować ma maksymalnych.
Sprawdź jakie są temperatury.

Oprócz tego powodem mogą być oczywiście sterowniki, programy w tle, np. działające launchery od EPica, Steam, GOG. Wyłącz auto-uruchamianie, niech działa tylko jeden w tel, wymagany do gry.
Problemy powoduje też często soft taki jak msi afterburner, lub podobne.

Sterowniki do płyty. Te, instalowane z automatu, są zwykle przestarzałe.

Wg pseudonimu nie jest kobietą, wtedy pewnie użyłaby wersji „Krystyna_03”.

Teoretycznie warto obserwować, czy w ciągu tygodnia jego posty nie wzbogacą się o jakąś kryptoreklamę :poop: :poop: :poop: :poop:-a.

Wow, jesteś taki mądry, ale i brudny ponieważ użyłeś kilku szalonych emotikonów

Lepsze takie niż 4 prostokąty pamiętające DOS-a. Teoretycznie dalej ma jeszcze z 3-54 dni na wklejenie spam linków na martwe forum.