Problem z fukcją JEŻELI w Excelu

Witam mam problem z funkcją JEŻELI w programie Excel, a mianowicie, tak brzmi polecenie:

W polu umieść funkcję obliczającą i wyświetlającą wartość rabatu wynoszącego 10%w przypadku, gdy SUMA w kosztorysie jest większa lub równa 300 zł. W przypadku, gdy SUMA jest mniejsza niż 300 zł w polu wyświetla się napis: „Do rabatu brakuje x”, gdzie x to kwota brakująca do rabatu.

Moje dotychczasowe, niedziałające rozwiązanie:

Liczę na waszą pomoc ^^

Może raczej tak:
=jeżeli(F13>=300;F13*0,1;300-F13)

1 polubienie

A wiesz może jak wstawić zmienną obok wyświetlanego tekstu?

Taki tekst powinien się wyświetlać w komórce z sumą, lub w komórce poniżej. W sumie ten rabat też powinien być jakoś osobno, bo wartość brutto pozostaje wartością brutto, tylko potem pomniejszona zostaje o rabat… tak sobie myślę…

Do rzeczy: Pod E13 dałbym taką formułę:
=jeżeli(F13>=300;“rabat w kwocie”;“do rabatu brakuje”)
a tę poprzednią formułę pod F13.

BTW, zwróć uwagę jak budowana jest formuła: =jeżeli(test logiczny;wartość jeśli prawda;wartość jeśli fałsz)

1 polubienie

=JEŻELI(F13<300;"Do rabatu brakuje: "&300-F13&" zł";"Rabat: "&F13*0,1&" zł")

edit.
Przy kopiowaniu z forum cudzysłowy u mnie się kaszanią, więc możliwe, że będziesz musiał je przepisać ręcznie.

2 polubienia

Dobra, generalnie w ogóle nie idzie mi excel. Raczej daję sobie spokój z tym, dzięki wielkie za pomoc.

Nie poddawaj się tak szybko. Nikt się nie urodził z posiadaną wiedzą :wink:

1 polubienie

Wystarczy zaznaczyć tekst i kliknąć w “</>”, za duże przyzwyczajenie leniowe z BBCode i IP.Board…

1 polubienie

Masz rację. Tak było na początku, ale się zepsuło po edycie :wink:

1 polubienie

Właściwie nie wiem, czy się rozumiemy, przechodząc do rzeczy :sweat_smile:.
Generalnie chodzi mi o to, aby wyświetlała się TYLKO cena jeśli suma za wszystkie produkty jest większa od 300zł. Zdanie ,Do rabatu brakuje x" ma się pojawić tylko wtedy, gdy suma jest niższa od 300 zł i chodzi mi tylko o dodanie tekstu przez zmienną.

Nie wiem, czy dobrze to się obrazuje, ale o takie coś mi chodzi :stuck_out_tongue:

Nie za bardzo rozumiem, ale źle wpisujesz formuły. Zamiast używać średnika do rozdzielenia poszczególnych jej elementów, ty dajesz przecinek. Powinno być =jeżeli(warunek; wynik_jeśli_prawda; wynik_jeśli_fałsz)
Jeśli do wyniku chcesz dodać jeszcze tekst to pomiędzy wynikiem a tekstem wstawiasz ampersand &

1 polubienie

Wiem, wiem, ten drugi to tylko dla zobrazowania.
W każdym razie, chyba znalazłem rozwiązanie:

czyli zawsze w środku, gdy chce wstawić tekst, działanie musi być w ampersandzie “&”, tak jak powyżej, tak?

To średnik, ale libre i excel same mi zamieniają na przecinek :stuck_out_tongue:

Może to kwestia ustawień regionalnych w systemie operacyjnym? :thinking: Ważne, że doszedłeś i działa :wink:

Tak, nie możesz bezpośrednio po sobie wstawiać tekstu i działania, bo program nie będzie wiedział, czy działanie jest częścią tekstu, musisz połączyć je &.

1 polubienie

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc :grin:, temat zamknięty

Albo tak: =JEŻELI(F13>=300;F13*0,1;(ZŁĄCZ.TEKSTY("Do rabatu brakuje: "; KWOTA(300-F13))))

2 polubienia