Problem z funkcją "wstecz" - Xiaomi Redmi 7

Dobry wieczór.
Nie dawno, bo 2 miesiące temu kupiłem telefon Xiaomi Redmi 7, potrzebowałem czegoś na szybko, ale po zapoznaniu się z nim, stwierdziłem, że zostawię go sobie na dłużej.
Po ostatniej aktualizacji oprogramowania narodził się pewien problem. Chodzi o to, że dotykowy przycisk “wstecz”, zaczął wariować. Czasami jest ok, czasami w ogóle nie reaguje albo pozostaje wciśnięty, czasami aktywuje się sam, po zablokowaniu i odblokowaniu telefonu wszystko wraca do normy. Na razie uruchomiłem tryb pełnoekranowy, przez co funkcje znajdujące się u dołu ekranu aktywowane są teraz przez gesty, ale chciałbym się dowiedzieć o co chodzi.

Nowy ROM coś musiał namieszać. Jeżeli nie jest to permanentny błąd tej wersji ROMu to powinno pomóc czyszczenie cache.
Reboot telefonu i podczas uruchamiania przytrzymaj przycisk głośności (±) z przyciskiem włączania (power).
Z tym że power nie powyżej 4 sekund, bo spowoduje to powtórne uruchomienie.
Będąc w recovery menu trzeba wybrać przyciskami głośności język i zatwierdzić przyciskiem Power. Następnie wybrać czyszczenie cache i zatwierdzić. Uruchomić ponownie i zobaczyć, czy pomogło.
Druga opcja to reset do fabrycznych ustawień, ale trzeba będzie wykonać backup danych.
Trzecia opcja to poczekanie na aktualizację, jeżeli problem jest u innych to zostanie pewnie naprawiony.

Niestety pierwsze dwie opcje nie pomagają.

Problem rozwiązany. Po kolejnej aktualizacji problem zniknął.