Problem z Generic5.IOB

Salve!

Piszę w dwóch sprawach, nie wiem czy są one powiązane, ale może tak być.

Od kiedy przesiadłem się na AVG mój komp pokazuje od czasu do czasu takie oto powiadomienie. Mój internet dostarcza TP.SA, a klient poczty jest w tym czasie wyłączony. Wzbudziło to moją czujność, więc natychmiast uruchomiłem pełne i najdogłębniejsze skanowanie systemu, wpierw Spybotem, potem AVG. Oba programy nie wykryły jednak żadnego zagrożenia. Moje zdziwienie było niesamowite, gdy tego samego dnia, tym razem podczas zaplanowanego, codziennego skanowania systemy AVG wykryło iż mam “na pokładzie” Trojana Generic5.IOB. Mimo usilnych starań nie udało mi się nic z nim zrobić. Zacząłem poważnie rozważać format (i tak muszę go zrobić, gdyż zmieniam jedną licencję windy na inną), ale postanowiłem nie poddać się bez walki. Przeryłem system Combofixem oraz HijackThis. Logi odpowiednio Combofix, HijackThis. Niestety, moja znajomość czytania takich logów jest niewystarczająca, a boję się troszkę podejścia “na zdrowy chłopski rozum”. Nie mam pojęcia, czy oba opisane w tym poście zjawiska są niezależne, czy też coś je łączy. Czy powinienem się obawiać o swoje hasła (passy m. in. do służbowych CMS’ów, bankowości online, steama etc.)?

Jak już pisałem, korzystam z najnowszego i na bieżąco aktualizowanego, darmowego AVG oraz z darmowego i najprostszego firewalla ZoneAlarm.

Za wszelką pomoc czy sugestię co z tym fantem zrobić będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Nath.

W logach nie widać nic szkodliwego.

jessi

Dzięki Jessico :).

Dla świętego spokoju (i całości obrazu) podrzucam jeszcze log z AVG (wczoraj zapomniałem, ale pora już była lekko późna), wygląda to tak, jakby intruz siedział w plikach przywracania systemu (tak przynajmniej mi się wydaje). Klik. Jeśli ktoś ma sugestię jak go stamtąd wykurzyć to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Nath.

Wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja

Przeskanuj ponownie antywirusem

Włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach