Problem z Gigabyte GeForce 7600gs agp


(system) #1

Witam.

Tak jak w tytule tematu mam problem z ta karta graficzną. pierwszy problem polega na tym iż już przy instalowaniu sterowników WDM dołączonych na płycie cd występuje konflikt w postaci takiego komunikatu : " nVidia WDM Video Capture (universal)

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10) " i wyskakuje chmurka z komunikatem że nowe urządzenie nie będzie działać poprawnie.

Mimo tych komunikatów postanowiłem sprawdzić w jakim stopniu karta będzie sprawna. Uruchomiłem grę Call Of Duty 4 . Po ok. 1h gry na rozdzielczości 1024 x 768 i z średnią grafiką komputer sam sie zawiesił i wyłączył ( podejrzewany jest zasilacz ) i zaraz po uruchomieniu komputera pokazał sie komunikat że " system odzyskał sprawność po poważnym błędzie ". Następnie zrobiłem formatowanie kompa aby całkowicie usunąć sterowniki ( myślałem że w ten sposób usunę też ten problem ) ale potem już było tylko gorzej. Grafika nawet w GTA Vice City totalnie sie popsuła ( w GTA !!

Moja płyta główna : http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc ... 2LanID=16

Po odwiedzeniu na innych forach problemem MOŻE być :

  1. zasilacz

  2. karta ma złącze agp x8 a płyta główna agp x4

  3. zle dobrane sterowniki

PROCESOR MAM PODKRęCONY Z ATHLON XP 2200+ NA 2600+ ( zmiana zworek z 100MHz na 166MHz na 100MHz był wykrywany na 1.2GHz a powinno być 1.8GHz a teraz jest jako własnie 2600+ z taktowaniem 2.08 GHz z temperaturą ok. 60 - 65*C)

Właściwości procesora

Typ procesora AMD Athlon XP, 2075 MHz (12.5 x 166) 2600+

Nazwa kodowa Thoroughbred-B

Seria B0

Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora

Typ obudowy 453 Pin PGA

Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm

Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)

Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu

Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2

Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V

Napięcie We /Wy 1.6 V

Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon XP, 2075 MHz (12.5 x 166) 2600+

Nazwa płyty głównej ECS K7VTA3 v5 (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DDR DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej VIA VT8367 Apollo KT333

Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Ekran

Karta wideo NVIDIA GeForce 7600 GS (256 MB)

Monitor Medion MD1772ie 17" CRT

Magazyn

Dysk fizyczny Maxtor 2F040L0 (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/133)


(Technik Elektro) #2

co to za zasilacz ??


(system) #3

jak da sie to sprawdzić np everestem ?? jak tak to bym prosił :slight_smile:


(hevet) #4

Nie da się everestem musisz odkręcić obudowę.O co byś prosił?


(system) #5

zdjęcie mojego zasilacza

image023wk7.th.jpg

sorka ale nie mam lepszego aparatu :stuck_out_tongue:


(efazeti) #6

trochę słabo widać na tym zdjęciu, zasilacz raczej do wymiany, np. Modecom MC 350W

temp. na procku wg mnie trochę za wysoka


(Przemi G) #7

Karta graficzna nowa czy używana?

Tak czy siak zasilacz może być słaby ale karta powinna wyswietlac prawidłowo grafikę. A podczas pracy z windowsem masz jakieś problemy z grafiką?

  • to moim zdaniem sygnalizuje jakieś uszkodzenie, błędy sprzętu, sprawdź kondesatory na płycie głównej czy nie są powysadzane, oraz tymczasowo przywróć to zworkę proca na standart... 100MHz?? przecież Athlony XP jako standarst FSB mają 133MHz dlatego pewnie zaniżało Ci wyniki bo ustawione miłeś na mniejszą częstotliwość szyny. Dla pewności zresetuj jeszcze BIOS do domyślnych ustawień specjalną zworką( która to , jest napewno napisane w instrukcji) lub wyjmując na ok 30min baterię z płyty gł.

Zasilacz jak jakiś szrot masz wsadzony to w 100% do wymiany, bo może Ci pościć wszystko z dymem łącznie z tą grafiką. A tak apropo podpiełeś dodtakowe zasilanie do karty?????????? Jeśli nie to to moze być skutkiem problemu.

PS. Jak jeszcze masz zamiar działać na podkręconym procku to wymień chłodzenia na wydajniejsze, bo temperatura jest troche z duża jak na athlona XP.


(system) #8

karta ma jeszcze 1,5 roku gwarancji ale kupiłem ją używaną bo poprzedni jej właściciel kupił całkiem nowego kompa

tak. podpiołem dodatkowe zasilanie. ale co to sa te sterowniki WDM ??

co myślicie o tym zasilaczu ?? http://www.allegro.pl/item305553678_mod ... html#photo


(Technik Elektro) #9

machnij te :

http://www.nvidia.com/object/winxp_169.21_whql.html


(system) #10

muszę od instalowac te sterowniki jakie ma do tej pory?? czy je tek sobie zainstalowac z tymi ci mam ??

co myślicie o tym zasilaczu ?? http://www.allegro.pl/item305553678_mod ... html#photo


(Technik Elektro) #11

odinstaluj, link do zasiłki nie działa :P.


(Virek1987) #12

Feel wystarczy choć lepszy byłby MC-350 ja sam właśnie zamówiłem Geforce 8800GT i do niego MC-400 400W. Nie wiem jak reszta ale ja sądzę że problem leży w systemie. Napisz jak działają ci stery technika i będziemy się modlić dalej :wink:.


(system) #13

już je instaluje ...

ale juz wczesniej ściągałem jakies sterowniki z tej strony. tamte ważyły 71mb a te technika 44mb


(system) #14

sterowniki nic nie dały :confused:

jak bym wymieniał zasilacz to na taki z 5 molex'ami ...

http://www.allegro.pl/item302383994_zas ... html#photo taki będzie dobry???


(Technik Elektro) #15

zaopatrz się w porządniejszy zasilacz, jeśli nie pomoże - reklamacja.


(Przemi G) #16

Ale w Windowsie wszystko OK jest czy tylko w grach ten problem??


(efazeti) #17

Feela nie bierz! jeśli modecom to tylko MC!

wina na 75% leży po stronie zasiłki, na zdjęciu widać że to chyba 250W a biorąc pod uwagę markę tego zasilacza to nawet tyle nie ma

kup ModeCom MC-350 ATX 2.0 PFC 350W


(Przemi G) #18

A jako zasilacz to bierz lepiej jakiegoś Fortrona, obecnie polecam do tego zestawu FORTRON'ka FSP 350-60MDN.


(Virek1987) #19

Hmmm a co do zasilacza nie masz jakiegoś kolegi od którego możesz pożyczyć na moment?


(system) #20

w windowsie wszystko ok. tu żadnych problemów. tylko kiedy u uruchomię gry to dzieją sie te " cuda " .