Jestem tu nowy, nie wiem czy w dobrym dziale założyłem ten temat, jeśli nie, to przepraszam.
No więc, mam problem. Posiadam komputer, Acer Aspire M3300 z oprogramowaniem Windows 7 Home Premium, sterownikiem karty dźwiękowej Realtek High Definition Audio wersja 6.0.1.5942. A mianowicie moim problemem jest brak dźwięku we wszystkich głośnikach (5.1), głośniki Logitech X-530. Grają boczne frontowe, ale nie gra centralny (boczne tylne mam odłączone). Głośniki są sprawne, WSZYSTKIE, sprawdzałem je na starym komputerze. Dodam jeszcze, że mam 6 wejść na wtyczki, z czego korzystam jedynie z trzech (tyle kabli mam z głośników), zielonego na głośniki boczne, pomarańczowego na głośnik centralny i sub; oraz z różowego na mikrofon.
W ustawieniach karty dźwiękowej włącz wypełnianie głośnika i będzie działać
ale pamiętaj ze nie będą one grały jak przednie ponieważ to sa 5,1 głośniki i taki dźwięk w filmach dvd będzie a w mp3 to jakby szelest czasem jakieś słowo słychać
Adus02 , a możesz mi podać drogę do tego " wypełniania głośnika" ? Bo ja nie umiem tego znaleźć…
Szukałem tego w taki sposób
“start”->“panel sterowania”->“sprzęt i dźwięk”->“dźwięk”->“speakers”, prawym właściwości -> zakładka “rozszerzenia” i jedyne opcje, jakie mam do wybrania, to:
W panelu sterowania powinno zainstalować się coś co nazywa się Menadżer Realtek HD Audio - po włączeniu pokaże Ci się całe menu i na pierwszej stronie będzie symboliczne rozstawienie głośników względem monitora i tam będzie Wypełnienie Głośników - jak to włączysz to uzyskasz dźwięk 5.1 przy odtwarzaniu mp3. w filmach dvd włączy się samo bo tam na standardzie jest surround i tak samo w grach obsługujących surround.
edit: zapomniałem dopisać - jeżeli nie masz takiego panelu to znaczy że zainstalowałeś TYLKO sterowniki Realteka, bez instalacji ich oprogramowania (nie wiem czy to możliwe, ale pisze na jak by co). W takiej sytuacji po prostu ściągnij pełną wersje ich oprogramowania i sterowników i przeinstaluj za pomocą programu instalacyjnego. Powyżej opisana sytuacja dzieje się jak ludzie zamiast instalować sterowniki przez setup.exe instalują je przez wykrywanie sprzętu Windows i podają tylko pliki samego sterownika do zainstalowania - wtedy całe oprogramowanie jest pomijane i instaluje się tylko sterownik.