Przecież dycha sama instaluje sterowniki, nigdy nie zdarzyło mi się instalować cokolwiek ręcznie.
To ty masz problem nie ja, jak wypróbowałeś poradę to chociaż napisz że nie działa zamiast robić dziwne uwagi.
Ale do dźwięku instaluje jakiegoś generica tak jak do grafiki. Te serowniki od realteka są bardziej rozbudowane i pozwalają np. na zmianę wtyczek, że do lewego głośnika podłączysz mikrofon, a do mikrofonu subwoofer i też będzie działało poprawnie jak mu tylko o tym powiesz
Ale to normlne, zawsze wchodzi sterownik producenta.
Nawet w ubiegłym tygodniu instalowałem system na płycie Gigabyte i weszła wersja Realtek od Gigabyte.
U mnie do VIA instaluje się generic i ręcznie muszę zainstalować 6.0.11.1100f. Ale i z generic też działa dobrze.
A teraz do autora wątku:
Więc dokładnie autorze, co już robiłeś i nie działa?
Via jest bardzo niszowym produktem, nie dziwi mnie taka sytuacja, Realteki jednak są wszędzie.
Miałem do wyboru właśnie ze przednie głośniki zostały podpiete itp mialem tez program w którym niby było do wybrania 5.1 ale jak wybierałem to automatycznie zmieniało mi na 2 głośniki potem usunalem wszystkie stery postanowiłem zainstalować od nowa ale ten program już się nie zainstalował nawet nie pamiętam jak się on nazywał… w nim właśnie mogłem dokonywać różnych zmian na 5.1 itp, pokombinuje jeszcze trochę a jak nic nie da rady to zrobię ten format bo jak już mówiłem mam zainstalowany świeżo system wiec nic tutaj nie stracę a jak po formacie tez nie będzie działać to sam już nie wiem