Problem z gniazdem PCI w płycie Gł Gigabyte


(%%TOMAS81%%) #1

Witam tak jak w temacie ,na mojej płycie głównej jest 5 gniazd PCI ,szóste to od karty graficznej i tak trzy mam już zajęte ,przez:

1:Nie bardzo da się tam coś zamontowac bo jest ono tuż przy graficznej :frowning:

2:Karta sieciowa LAN

3:Tuner Tv Satelitarnej

4:Tuner Tv naziemnej

5: Nie aktywne ,jeśli coś tam zamontuję to system nie rozpoznaje wsuniętej tam karty (obojętnie jakiej czy TV czy Dzwiękowej).

Czy to piąte gniazdo jest wyłączone w BIOSIE? ,jeśli tak to w której opcji biosu się go włącza ?(Dodam że awaria tego gniazda to raczej nie jest ,bo od nowości nic tam nie działało .

Proszę o poradę.... :frowning:


(79ronin) #2

Trudno coś poradzić, gdyż nie wiem jaka to płyta główna.

Najlepiej sprawdź dokładnie jaka to płyta główna, chodzi o model, gdyż samo podanie producenta, nie wyjaśnia niczego.

Bardzo możliwe, że slot PCI, który opisujesz może być przeznaczony do współpracy z kartami sieciowymi, kartami FireWire.

Jednak, jest to takie wróżenie , gdyż nie wiadomo jaka to płyta główna.


(%%TOMAS81%%) #3

To podaję model Płyty Gł może to w czymś pomoże:

Gigabyte,8IPE 1000-G


(Longhorn2009) #4

Jeśli nie korzystasz z tej karty sieciowej to ją wyciągnij i po problemie. Nawet jeśli łączysz się z siecią za pomocą karty sieciowej możesz używać tej zintegrowanej z płytą główną.


(%%TOMAS81%%) #5

Problem w tym że korzystam z tej karty sieciowej :frowning:

Dziwna sprawa z tym gniazdem że jest nie aktywne ,a w biosie nie widzę zadnej opcji do obsługi gniazd PCI chyba że zle patrze :o

Ma ktoś jeszcze jakieś porady na ten temat?? :?


(Longhorn2009) #6

W ostateczności gdy nikt nie będzie miał pomysłu z tym "nieaktywnym" slotem to zawsze można zaaktualizować BIOS.


(79ronin) #7

Czy wcześniej wkładałeś tam kartę LAN, tą którą masz w 2 gnieździe?

Spróbuj przełożyć kartę sieciową do tego nieaktywnego.


(system) #8

Właśnie miałem to samo zaoferować :slight_smile: