Witam. MAm maszynęwirtualną virtual pc. Na niej 98. Uruchamiam grę dsj2 (stara dlatego na 98). Uruchamiam też edytor wiatru do tej gry. Niestety tu jest problem. Gra zajmuje całę okno niestety a tamten edytor to tylko prostokąt który zajmuje mniej niż połowę. JAk w winodwsie 98 przejść do drugiego okno zakrytego pierwszym bez zamykania tego pierwszego ? Alt + Tab nie działą
a po co do dsj ci 98? poczytaj o dosbox, to i nawet na win7 uruchomisz tą grę
Gra dsj2 uruchamia się w xp natomiast edytor wiatru nie !
W dos box’ie uruchomisz tą aplikację, bo dosbox jest emulatorem dosu.
Niestety ten dos box nie działa co chwile wyskakuje błąd. Czy zna ktoś program który nie jest tak skomplikowany. GRa mi działą ale edytor wiatru do niej już nie. Chcę uruchomic tylko ten edytor.
Podaj treść tego błędu.
Edytor wiatru jest w katalogu dsj bezpośrednio na dysku c.
WPisuję mount c c:\dsj
Jest okej.
Co zrobić teraz ?
Teraz wpisz nazwę pliku exe bez rozszerzenia, np dsj, a nie dsj.exe i wciśnij enter.
Oki działa tylko trzy nowe problemy.
-
Gra chodzi ale edytor wiatru już nie. Błąd this program cannot be run in DOS mode.
-
Jak wyjąć strzałkę z dosboxa
-
Wolno chodzi.
na 1 ci nie odpowiem, na drugie to ja zawsze robiłem ctrl+alt+del i potem zamykałem, albo pomaga alt+tab. 3 no cóż nie spodziewaj się że będzie ci śmigać tak jak na systemie chociaż ja nie narzekam, coś za coś
No właśnie pierwsze najważniejsze bo mi chodzi o uruchomienie nie gry lecz tego edytora wiatrów.
Najwyraźniej nie uruchomisz edytora wiatru, bo komunikat mówi, że nie może być uruchomiony w trybie dos…
Kurde ten program jest pod 98 tak ?
98 to jest dos. No więc w czym tkwi problem ?
Po prostu zainstaluj na malutkiej partycji 98 bez maszyny wirtualnej i po sprawie. Win 98 naprawdę zajmuje mało miejsca. Nawet nie poczujesz. Uruchomisz edytor wiatru i ze szczęścia sam wiatry będziesz puszczać. Maszyny wirtualne i emulatory niosą ze sobą ograniczenia.