Problem z grą Wiedźmin 3 ( przycina ) bez spadku fps !


(konradmusial1992) #1

Witam zmagam się ostatnimi czasy z nietypowym problemem mianowicie w grze Wiedźmin 3 nękają mnie takie dziwne zacinki obrazu bez spadku fps nie są to ściny sekundowe raczej minimalne ale częste i bardzo denerwujące ( jak by komputer nie miał siły i nie ogarniał wczytywac tekstur ) więcej informacji mogę oczywiście podawac na gorąco
dodam ze sterowniki karty graficznej ,directX ,jak i Visual C++ i windows są oczywiscie aktualne
mój Końputer:
Windows 10 Home
I7-7700K 4,20GHz
Nvidia 1080 Ti
16 Gb ramku


(~MacG) #2

Defragmentacja dysku?


(konradmusial1992) #3

w sumie kombinowałem juz prawię ze wszystkim więc i tego spróbuję G-sync czy jest włączone czy tez nie nic z tym fantem nie robi dodam ze czy przy minimalnych czy maxymalnych ustawieniach grafiki jest tak samo


(Domker) #4

Sprawdź, czy to Ci pomoże:

Mi swojego czasu pomogło na Nvidii GTX 980 - potem problem sam ustał przy jakiejś aktualizacji sterowników.
Upewnij się również, że Windows 10 nie odpala gry w trybie game mode - to też podobno potrafi przysporzyć problemów.


(konradmusial1992) #5

no niestety nic z naszych starań choć zobaczywszy ten filmik byłem pełen nadziei :disappointed_relieved:
troszkę to smute nigdy wczesniej nie borykalem sie z takim problemem zawsze wszystkie jakoś rozwiązywałem ale tutaj mam już 0 pomysłów dlaczego tak się dzieje


(Domker) #6

Tylko w Wiedźminie 3 masz takie mikro przycięcia i od początku?
Jaki masz zasilacz? Też potrafi być źródłem problemów szczególnie przy wydajnym sprzęcie.
Profil zasilania masz ustawiony na zrównoważony, czy wydajny?
Ustawienia UEFI pod gry masz skonfigurowane?
(czyli wszelkie oszczędzanie energii, profile optymalne itp. OFF)


(konradmusial1992) #7

be quiet! Straight Power 10 CM 700 W mój zasilacz z tym nie powinno być problemów systemowo mam ustawiony plan zasilania wysoka wydajność zawsze i wszędzie a co do biosu tak tam nic nie zmieniałem nie sądziłem że będe do tego zmuszony co do pytania czy tylko w Wiedźmaku mam taki problem odpowiem tak dlatego jest to dla mnie niezrozumiałe


(Domker) #8

Przede wszystkim jeżeli w BIOS nic nie zmieniałeś to sprawdź profil XMP pamięci RAM, czy jest ustawiony zgodnie z możliwościami twoich kości RAM. Przykładowo mam 16GB RAM @2400MHz, a na domyślnych ustawieniach miały 1600MHz, po przestawieniu profilu XMP dopiero wskoczyły na 2400MHz.
Próbowałeś może odblokowanych FPS w Wieśku, albo zablokowanych na 60FPS ?


(WODZU) #9

Stawiałbym na jakiś proces działający w tle, który skokowo obciąża procesor do 100%.


(konradmusial1992) #10

udało się kombinowanie wszystkiego co dzis wykombinowaliśmy zmieniałem profil XMP pamięci RAM na 3200MHz i zmieniałem profil zasilania na zalecany restart kompa potem ponownie wysoka wydajność restart i śmiga więc coś z tych 2 opcji lub obie miały na tego nieszczęsnego Wiedźmaka taki wpływ teraz mogę się cieszyć wiedźmakiem przy około 80 fps przy mojej rozdziałce 3440 x 1440 dziękuje za waszą pomoc :wink: