Problem z grafiką GF 7600 GS


(Tranceshine) #1

Mam problem gdyż wszystkie nowsze sterowniki do mojej karty GF 7600 GS powoduja błedy w grafice w grze (brak tekstur albo rozciągające się dziwne linie)... dlaczego tak jest? 175.19 to ostatnie jakie mi poprawnie działają... wszystkie nowsze powodują błędy... :confused: co robić? do tych działających dodaje sobie troszke Rivą Tuner, mslałem może że przez nią coś z nowymi sterami ale jak ustawiam nawet bez podkrecania Rivą i czyszcze na stare parametry rejestr (opcja w Rivie) nic nie daje... więc myśle że to nic od Rivy, Temp karty obecnie - bez pracy z grami - 65 stopni... na starych sterach nie idzie grać już np w Burnout'a Paradise :confused: eh


(Damian True) #2

Masz chłodzenie pasywne czy aktywne, bo jak na spoczynek 65* w aktywnym chłodzeniu to za dużo nawet w pasywny też ponad norme :o W mojej byłej karcie GF 7600 GT Silent Pipe II w spoczynku temp była ok 40-50* w stresie 70*


(Tranceshine) #3

tzn...yyy jak mam to sprawdzić? i co to za roznica w ogóle :confused: skoro na innych sterach starszych jest ok...


(Nethalythic) #4

Chodzi o to, czy masz kartę chłodzoną jakimś wiatrakiem, czy też chłodzenie rozprowadza ciepło po radiatorach i nie ma wiatraczka. Różnica jest taka, że pierwsze nazywamy aktywnym (ze względu na aktywny wiatrak), a drugie pasywnym ze względu na wiatraka.

W tym pierwszym temperatury są zwykle niższe.

Root4u , zamiast spytać mogłeś sprawdzić co to za wersja Silent Pipe..

To jest chłodzenie pasywne.

Karta ma prawo mieć taką temperature, szczególnie, że konstukcje pasywne od producentów są często bardzo słabe.

Tranceshine , czy na karte wieje jakiś wiatrak ? Widać po prostu powietrze w Twojej obudowie stoi, karta się dusi.


(Tranceshine) #5

aha no to jest wiatraczek, to fakt temp sa u mnie za wysokie bo kiedys juz miałem problem z procesorem, wymienilismy maść ta pod spodem i sporo pomogło ale i tak on ma temp teraz około 70 stopni... (Pentium 4 3.0) ,wiec sugerujesz ze temp obecna karty wywołuje na nowszysch sterownikach błedy w grafice? coś mi sie nie chce wierzyć ... bo przeciez nawet na tych 175 obecnych podkrecałem karte i tak nie było...


(Nethalythic) #6

Nie na nowszych. Wywołuje w ogóle problemy. A jak na standardowych ustawieniach działa karta?


(Yamaha503) #7

Posprzątaj w obudowie, zmień pasty na wszystkich radiatorach, poukładaj kable, dokładnie wyczyść radiatory.


(Damian True) #8

I jakiś wolno obrotowy wiatrak do przodu obudowy (jak masz miejsce) wstaw.


(Tranceshine) #9

normalnie działa ale powyżej 175 sterowniki już coś z grafiką występuje...

-- Dodane 29.03.2009 (N) 21:09 --

mam małe rozwiązanie na początek, może głupie, mój "fachowiec" kumpel podłączał mi kiedyś tą kartę, wentylator na karcie wogóle nie pracuje, są dwa przewody wychodzace z karty jeden jest podłaczony jak zawsze i neiwiemy co zrobić z drugim a na zasilaczu niema juz miejsca, pozostaje nam odłaczyc stacje CD, chciałbym także sie dowiedzieć jak ustawić kolejnosc kolorów na wtyczce bo kiedyś wypadły z tej drugiej... masakra HELP :smiley: