Problem z grafiką w grach,dziwne paski,zacinanie się sterów

Witam od dłuższego czasu podczas grania, aplikacja zawiesza się po czym po kilku sekundach zaczyna z powrotem działać.

Gdy wyłączę grę w prawym dolnym rogu wypisuje że “Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność”

Jakiś miesiąc temu na ekranie zaczęły migać zielone piksele a w grach pojawiać paski.

Gram w GTA 4, Cod mw2 oraz brat gra w lego star wars 2. (Wszystkie oryginalne)

Mam Vistę x32. Z początku myślałem że to wina sterowników więc zacząłem szukać innych nowszych a potem starszych ale bez pozytywnych skutków. :frowning:

Moim zdaniem jedynym wyjściem jest kupienie nowej karty graficznej, ale boje się że jak ją kupie to będzie nadal to samo :frowning:

Temp. Karty graficznej to min.49 st. max 50 sto, Procesora Jeden 36 a drugi 40 stopni ,

Mój sprzęt to:

Karta Graficzna - NVIDIA Gf8600GT 250mb

Pamięć RAM - 2gb kingston DDR3 @ (2 kostki po 1024)

Procesor - Intel core 2 duo 2.4 GHz E4600

Płyta główna - Gigabyte 945GCM-S2L

Em, kupno nowej karty graficznej tak czy siak nie zaszkodzi… Wywal wszystkie stery od grafiki jakie masz, zainstaluj najnowsze ze strony http://www.nvidia.pl, wgraj najnowszy DirectX.

Karta graficzna nie była kręcona? Wyciągnij ją i przeczyść pomimo niskich temperatur.

Stery od karty graficznej przeinstalowałem już z kilkanaście razy xD

Ale od directX w ogóle

Karta niebyła kręcona, a karty nie czyściłem

z kąd wziąść najnowszego Directx 10 ?

Ze strony Microsoftu?

Co jest lepsze do visty x32 directx 10 czy 11 ?

plik instalacyny z Directx posiada wszystkie możliwe wersje directx,a wersja instaluje się taka, jaką obsługuje system operacyjny,nie pamiętam czy już na viste jest directx 11 ,ale napewno jest wsparcie dla dx 10.1 :P.

Dobra zaraz ściągne directx 10.1

www.dobreprogramy.pl/DirectX,Program,Windows,12667.html

A nie wie ktoś jak usunąć wersję DX, którą ma się zainstalowaną? Bo chciałbym się pozbyć jakiegoś ruskiego DX 10 dla XP :slight_smile:

No i ■■■■ xD

Zrobiłem to co Mówiliście i jeszcze gorzej xD

Co mam robić sterowniki od karty (te najnowsze) psują kompa.

odinstaluj sterowniki,zainstaluj to http://www.programosy.pl/program,driver-sweeper.html i usuń nim wszystko co jest związane z nvidia,tam będziesz musiał zaznaczyć nvidia,puźniej klikasz search,a gdy już pokaże co znalazł kliknij clean,puźniej pobierz najnowsze sterowniki bety dla twojej karty i je dopiero zainstaluj.

Dodane 02.04.2010 (Pt) 17:40

http://www.nvidia.com/object/winxp_197.13_whql.html

Dodane 02.04.2010 (Pt) 17:41

Nawet masz wpis na stronie nvidii ''If you currently have 196.75

installed, please first

uninstall it before installing

197.13’’.

Dzięki spróbuję .

Tylko jedna rzecz ja mam viste x32

Więc chyba muszę wejść na strone Nvidia i zmienić na sterowniki do visty

Aha,pisałes tam o pozbyciu się dx 10 z xp,to myślałem że masz xp :stuck_out_tongue:

A co jeżeli to nie wypali

Będę musiał kupić nową kartę?

Niewiadomo,ale problem nie wydaje się poważny,więc postaramy się go wspólnie naprawić.

Mielcar ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

To ja pisałem :slight_smile: Sry za OT.

Ok ,spoko,a co do twego problemu ,pobierz ten program: www.programosy.pl/program,directx-happy-uninstall.html

No i myślałem, że już wszystko gra, ale pierwszy raz wyskoczył błąd z DirectX “że mam coś sprawdzić w readme”

Za drugim razem włączyłem grę i po kilku minutach chyba 5min gra się zacięła wyskoczył czarny ekran (nie robiłem screena)

A gdy wyłączyłem grę na dole wypisało:

10047076.th.jpg

Dodałem najnowsze stery do karty graficznej, ale wydaje mi się że źle wpakowałem aktualizację directx

Nie wiem dokładnie gdzie zainstalować tą aktualizację :frowning:

A i jescze jedno przeinstalowałem windowsa ( to było przed dodaniem wątku jakiś miesiąc temu) i na c (Tam gdzie jest system) są foldery Windows i Windows.old

Wiem tylko tyle że w windows old są sterowniki i staży użytkownicy.

Na innym forum przeczytałem że mogę to usunąć ale mam zabezpieczyć się w stery xD

No i chciałem usunąć.

Bez skutku.Wypisuje że niemożne znaleźć pliku docelowego więc nie usunie.

A po pewnym czasie zawsze kiedy wejdę do windows.old jakieś dziwne pliki/foldery pojawiają się na dysku.

beztytuuyq.th.jpg

Acha i jak je usunę to i tak po pewnym czasie są w tym samym miejscu ale z inna nazwą

Przecież DX instalujesz instalatorem, on wszystko za ciebie zrobi.