Problem z grafika w grach wszelakich

Witam!

Mam problem z grafiką w grach komputerowych, nie ważne jakich, przykłady Warcraft III Frozen Throne i GTA IV.

W każdej grze dzieje się podobnie, po pewnym czasie godzinie, kwadransie, paru minutach zawiesza się lub tekstury są wymieszane (nienałożone tak jak trzeba na obiekty), pojawiają się artefakty, pomaga tylko restart. Komputer mam od 2 lat, od początku miałem z tym problemy, na samym początku jeszcze można było trochę dłużej pograć, w miarę upływu czasu gry zacinały się szybciej. Radzono mi wymienić zasilacz z IBOX 350 Wat(miał być 400 Watowy sprzedawca mnie oszukał, a ja głupi nie chciałem rozkręcać komputera, żeby nie stracić gwarancji… i ta karta radeon trochę na nim chodziła) ale wymieniłem na Chieftec’a 450 Wat, Nic nie pomogło. Dodam że komputer regularnie czyszczę fizycznie.

Zdecydowałem się wymienić kartę graficzną z Radeon Gigabyte HD3870 512 MB DDR 3 nie pamiętam

ile bitów na kartę GeForce (opisana poniżej).

Oto mój sprzęt:

procesor : Athlon 64 X2 5400 +

płyta główna: Gigabyte GA-M52L-S3

zasilacz: Chieftec 450 Wat

karta graficzna: GeForce Giagbyte GT220 1GB na szynie 3 i 128 bitów, firmowe OC

ram: 2 x 1GB Goodram

dysk twardy: SATA 500GB

karta dźwiękowa: miałem problem z dźwiękiem taki że nie działała karta zintegrowana na płycie, wsadziłem więc inna kartę na PCI, może to coś z płytą główna ?

sterowniki: najnowsze…

monitor: BenQ LCD 20’’ maks rozdz. 1680x1050 (może to to przyczyna ?)

Nie wiem co mam robić. Miałem nadzieję, że po wymianie karty wszystko będzie w porządku, a tu taki psikus :expressionless:

Szukałem na google pojawiają się podobne tematy, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, znaczy znalazłem (wymiana zasilacza, karty) ale nie pomogło.

Może ktoś miał taki sam problem i udało mu się go rozwiązać?

oho to ładna wymiana z HD 3870 na GT 220 :smiley: ,prawdopodobnie winą jest temperatura na karcie lub sterowniki do karty

Temapartura na GF nie przekracza 28-30 stopni celsjusza na radeonie było 40 maks 50 stopni. Sterowniki najnowsze.

edit: podczas grania.

sterowniki do płyty głównej też są najnowsze?

a ta zintegrowana karta dźwiękowa - to w menadżerze urządzeń są jakieś “żółte trójkąty”?

O jakie sterowniki do płyty chodzi dokładnie?

Do chipsetu chyba mam nie najnowsze zaraz sprawdzę i zainstaluje nowe jak coś :slight_smile:

Żółtych trójkątów nie ma :slight_smile:

monitor: BenQ LCD 20’’ maks rozdz. 1680x1050 (może to to przyczyna ?)

tak,chodzi o wszystkie najnowsze sterowniki do Twojej płyty głównej(chipset,lan,audio itp.itd.) udostępnione przez Gigabyte

Tak zainstalowane.

Czy sterowniki do lanu i audio mogą mieć coś wspólnego z moim problemem ?

Może to wina ustawień CCC i ustawień NVIDIA?

próbowałem różnych z bardzo różnym skutkiem ale efekt ten sam.

niekoniecznie,ale bardzo mnie ciekawi dlaczego nie masz dżwięku :wink:

a pozostałości/śmieci po ATI usunąłeś?Bo samo “odinstaluj” sterowników ATI to za mało :slight_smile:

Sprawdź w menadżerze urządzeń czy jest wszystko poprawnie zainstalowane tzn czy niema żadnych znaków zapytania ani wykrzykników. Jeżeli zintegrowana karta sieciowa jest nie używana powinna być wyłączona w biosie. Czasami nie które urządzenia mogą się gryźć ze sobą.

Miałem kiedyś problem z niedziałającą zintegrowana karta sieciowa i wtedy pomogła mi aktualizacja biosu

Reinstalacja sterowników chipsetu daje to że komputer się nie zawiesza (tylko w jednej grze sprawdzałem), ale artefakty i zamienianie tekstur nadal są.

Śmieci po ATI usunąłem całkowicie.

jako domyślne urządzenie odtwarzające i nagrywające dżwięk mam to dokupioną kartę zewnętrzną, jak włączę Realteka to dźwięku nie ma :expressionless:

Czyli masz wyłączonego realteka w biosie tak ??

Nie wiem czy mam wyłączonego Realteka w biosie, mam go wyłączonego w Panelu Sterowania… jak sprawdzić w biosie?

To zależy wszystko jaki masz bios ale w każdym powinno być to jakoś podobnie.

Ja mam płytę główną Asusa i AMIBIOS i wyglad to tak:

Advanced\Onboard Devices Configuration\HD Audio Controller

I tam mam do wyboru ENABLED (załączona) i DISABLED (wyłączona)

Zainstalowałem najnowsze ściągnięte ze strony Gigabyte stery Audio Realtek, zainstalowałem i o dziwo jest dźwięk kilka miesięcy temu to nie pomagało :slight_smile:

Nie grzebałem nic w Biosie

To jak już zainstalowałeś sterowniki z karty dźwiękowej zintegrowanej to bez sensu jest mieć ta druga kartę dźwiękowa w komputerze. Wiec albo wyjmij ta kartę którą włożyłeś do komputera albo wyłącz zintegrowana kartę dźwiękowa w biosie. Zainstaluj tez wszystkie sterowniki tak aby nie było żadnych znaków zapytania ani wykrzykników w menadżerze urządzeń

Nie ma żadnych znaków zapytania, wyłączyłem tę dodatkową kartę działam na zintegrowanej.

Po zainstalowaniu najnowszych sterowników do płyty głównej jest trochę lepiej, np. w grze FarCry po pary minutach podłoże robi się czarne, drzewa niebieskie ludzie mają tekstury drzew a woda kwiatów… jednak wszystko zachowuje swój kształt nie ma żadnych artefaktów, po wciśnięciu alt +tab i przeskoczeniu do Windowsa można wrócić do gry i wszystko w grze wraca do normy. Prędzej po prostu komputer się zawieszał i trzeba było go restartować.

Jest więc dużo lepiej ale dużo jeszcze trzeba pokombinować :slight_smile:

Ja bym jeszcze sprawdził napięcia w everescie bez obciążenia i pod obciążeniem to tak dla pewności. I myślał bym nad aktualizacją biosu płyty głównej bo to może być przyczyna ale przed tym sprawdził bym te napięcia. Możesz także sprawdzić wzrokowo czy na płycie głównej niema jakiś napuchniętych lub wylanych kondensatorów

Dzisiaj już nie dam rady, jutro wieczorem sprawdzę i zobaczę co z tym biosem.

Dziękuje za pomoc.

Spoko ale jak sie uporasz z problemem napisz co i jak :wink:

Po uaktualnieniu sterowników chipset i karty graficznej, temperatura na procesorze w 20 do 30 minut skoczyła do 90 stopni celsjusza…

Na 99% to wina płyty głównej, prawdopodobnie złe napięcia i się grzeje.

http://www.agito.pl/plyty-glowne/asrock … 58987.html

Czy to dobry wybór i odpowiedni dla mojego zestawu z kartą Radeon HD3870? w przyszłości chciałbym do niej wsadzić Phenom’a i drugą kartę HD3870

A teraz będzie można wsadzić tam Goodram 2x1GB ddr2 800Mhz?

Ta płyta podoba mi się bo mam dwa sloty PCI :slight_smile: i jest tania :slight_smile: ale nie wiem co z tym ramem jeśli już to dokupię drugi razem z pudłem i procek, dysk twardy i będę miał dwa komputery jeden do grania drugi biurowy…