Problem z grafiką w grach - zawieszanie komputera

Witam. Od dłuższego czasu dzieje się coś niepokojącego z moim komputerem. Mianowicie, gdy gram w jakąś grę (np. Euro Truck Simulator 2) wszystko idzie bardzo dobrze, nic się nie tnie, grafika ustawiona na wysoką ale po 10-15 minutach ekran zaczyna migotać i jeśli szybko nie wyłączę gry następuje totalna zwiecha i pomaga tylko odłączenie prądu. Natomiast jeśli wyłączę grę w porę wszystko działa ok. Mam windows 7 po reinstalu i przez chwilę było ok, mogłem grać baaardzo długo ale po jakimś czasie problem wrócił, więc zwracam się do was z pomocą. Problem był przed reinstalem, po reinstalu zniknął, ale po jakimś czasie powrócił. Zwróćcie uwagę na hardware. :smiley:

Mój sprzęt:

Masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej ?

No to na początek temperatury wszystkiego. Wklej screen z HWMonitor.

Jaki masz zasilacz, bo może on robi problem - odczyt bezpośrednio z niego.

Zasilacz Power Man 350 czy tam 330 W jak dobrze pamiętam, porażka. Temperatury też wkleję ale nie teraz. Stery wszystkie aktualne.

No to zasilacz już do wymiany.

Sam zasilacz? Czy karta też? Bo myślałem o tym.

Jak chcesz to wymieniaj kartę i zasilacz. Daj screen.

No dodam ten screen jeszcze ale nie teraz. Tak w 500 zł się wyrobię z kartą i zasilaczem przy tym sprzęcie? Jest sens coś lepszego do tego pchać?

HD7770 OC + zasilacz. Poszukaj w tym dziale,było tego sporo.

HD7770 OC Gigabyte, a zasilacz sprawdź sam. To jest max do takiego kompa, oczywiście jak reszta podzespołów w dobrym stanie. CPU OK. Lub nowy.

A Radeon HD 7790? Podejdzie? Wielka różnica między nimi?

Poczytaj:

https://www.google.pl/search?hl=pl&as_q=7770+a+7790&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=

No 7790 jest bardziej wydajna ale 150 zł droższa, ale mówisz że lepiej 7770 do takiego PC? I w ets 2 pogram na wysokich spokojnie?

Dodane

To ten screen ale komputer wyluzowany. :smiley:

___________________________________________________________________________________________

Proszę korzystać z opcji Edytuj, zamiast pisać post pod postem.

Pozdrawiam,

Dimatheus

post-247200-0-69506400-1387475680_thumb.

Zobacz na chłodzenie karty, na luzie prawie 60 stopni, ciekawe ile pod obciążeniem?

A tutaj zaraz po zdarzeniu:

post-247200-0-17080500-1387476525_thumb.

Wysoko, prawie 90 - nie powinna najlepiej przy obciążeniu przekraczać 75 stopni przy chłodzeniu aktywnym.

czyli jaki z tego wniosek? za słaba? coś źle z chłodzeniem?

Pomyśl sam - za ciepło, może zakurzona, może coś z coolerem GPU nie dolega, trzeba wymienić pastę, może trzeba dołożyć wentylator/y , może za ciepło w budzie, może źle buda ustawiona i nie ma przepływu powietrza.

Jak masz te 500 zł to kup tę kartę i zasilacz. Ja za swoją dałem 300 zł + zasilacz 85 zł (licytacja) i w ETS2 wszystko na ultra, skalowanie 200 %, do tego w FullHD i fpsy nie spadają poniżej 22, w mieście najczęściej tak jest, ale czego wymagać od takiego komputera, który wyszedł mnie nie całe 700 zł.

Dzięki Misiek1227, zastanawiam się między Radeonem HD 7770 a 7790 i zasilacz do tego.

• zmierzyłem temperatury jeszcze raz i przed grą wynosiła ok 55 stopni a po wyłączeniu się ok 85 stopni, później wróciła do normy. Przeczyszczę go jutro…