Od pewnego czasu mam problem z grafiką w grach (m.in. Simsy i Gothic 3). Przez długi czas nie było jakichkolwiek problemów, kartę graficzną mam dobrą i ni stąd, ni zowąd takie coś… Próby zmiany ustawień grafiki w grach na minimum, reinstalacja i reset nic nie pomagają. Co mam w takiej sytuacji zrobić?
Na laptopie mojej dziewczyny był w simsach identyczny problem, pomogło całkowite odinstalowanie sterowników graficznych i zainstalowanie najnowszych oraz najnowszego DirectX. Jeśli to nie pomoże, to winna może być sama karta, ale najpierw spróbuj tego.
Nie tylko zainstalować, najpierw usuń stare, usuń DirectX i dopiero jak się ich pozbędziesz zainstaluj na nowo. No chyba że już tak robiłeś - wtedy użyj jakiegoś programu do pomiaru temperatury podzespołów, np. HWiNFO. A tak btw oryginalne te gry? Bo wiem że podobne błędy graficzne występują w pirackich Simsach.
Tak, gry są oryginalne. Niestety nie wiem jak odinstalować sterowniki. Nie znam się dobrze na komputerach i boję się, że przypadkowo usunę jakiś systemowy program i wszystko mi padnie. Szukałam instrukcji w Googlach, ale żadne nie są pomocne. Spróbuję jutro i mam nadzieję, że się uda.
Więc po kolei. Skoro masz kartę graficzną ATI Radeon, to odinstaluj coś co się nazywa Catalyst z listy programów. To są właśnie sterowniki do karty graficznej. Następnie skorzystaj z tego programu aby usunąć DirectX: