Problem z grafika/zasilaczem


(Juniorek) #1

Witam

niedawno zmieniłem starego GF9800GT na MSI 660Ti OC PE i zaczęły się dziwne problemy.

Otóż na nowej grafie, jak odpalę 3DMark Vantage, to zaraz po wczytaniu shaderów, wyłącza się zasilanie, po czym komputer uruchamia się ponownie. Co dziwnego, gry działają normalnie, na wysokich detalach, Crysis 3 także. Furmark normalnie "męczy" grafikę na standardowych ustawieniach, ale jak ustawie swoja rozdziałke to komp się wyłącza. Kombustor także po kilkunastu sek. ukatrupa kompa.

Dodam, iż zanim przyszła mi nowa grafika, miałem przez 2 dni 550Ti i wszystko śmigało ładnie, włącznie z 3DMark`iem.

Moje podejrzenia padły na zasiłkę, ale nie jestem w 100% pewien.

Sprawdzałem dzisiaj napięcia i wszystko ładnie trzyma.

Procesor ustawiałem na nominalne taktowanie i dalej to samo.

Możliwe jest, że zasilacz daje za mało Amperów?

Mój konfig to: C2D E6750 3.2GHz, 4x1GB A-Data 1066MHz,Asus P5KC, 2 dyski ATA, 3 dyski Sata, MSI 660Ti OC PE, zasilacz Ever Silver 520W


(Juniorek) #2

twoja wypowiedź naprawdę dużo wniosła do tego tematu... a tak w ogóle to gdzie wyczytałeś te 264W?


(djosdanielos) #3

Ten zasilacz ma na liniach +12V 21/22A czyli więcej niż kolega wyżej napisał.ale jeśli karta się nie przegrzewa to nie wykluczałbym że to jego wina.sprawdzałeś przy podłączonym jednym dysku bo masz tam ich troche :smiley:


(thommy181) #4

Karta pobiera około 150 W prądu. Jeśli masz 520 W to po podłączeniu karty zostaje ci tylko 370 na zasilenie wszystkich pozostałych elementów. Raczej to trochę mało. Policz ile masz odbiorników podłączonych do komputera i oblicz jakiej mocy potrzebujesz zasilacz. 520 W to jest za mało nawet zakładając, że zasilacz rzeczywiście ma takie osiągi jakie producent opisał mu na naklejce. W miarę użytkowania zdolność prądowa zasilacza spada.


(Juniorek) #5

Witam

grafikę/zasilacz testowałem u kumpla na jego sprzęcie i wszystko ładnie śmiga.

pamięci testowałem razem i z osobna i nic nie wykazały.

jedyny komunikat jaki mi wywala w logach to kernel-power 41 (63) i że był zanik zasilania albo awaria sprzętu.

co do:

to tam nigdzie nie pisze ile łącznie watt ma zasilacz na liniach 12V więc nie pisz czegoś czego nie wiesz.