Problem z grafika


(Revan0) #1

Witam, mam pewien problem. Otoz niedawno zakupilem nowego kompa, oto konfiguracja:

procek Intel Pentium D 915 2,8 gh

grafa Geforce 7600 GS Galaxy 256 DDR3 Zalman

2x 512 DDR2 Kingstone 667 mhz dual channel

plyta glowna Asus P5B

zasilacz 400W Modecom (razem z obudowa byl)

Reszta chyba do tej sprawy nieistotna.

Komp byl kupowany glownie do grania, wiem ze nie ejst to jakas super maszyna ale wydawalo mi sie ze calkiem niezla biorac pod uwage ograniczone fundusze. Oblivion chodzil ladnie na wysokich detalach i rozdzielczosci 1024x768, podobnie Quake 4... Jednak pozyczylem od kumpla Gothica 3 i zaczely sie schody, bowiem gra ciela mi sie na srednich detalach i w rozdz 800x600.

Stwierdzilem wiec ze sproboje troche kompa podkrecic, a jako ze nie znalem sie na tym zbytnio to poszukalem watku na ten temat na jakims forum, aby zoeirntowac sie chociaz ogolnie o co chodzi. Sciagnalem program Rivatuner do overclockingu grafy z poziomu Windowsa... Pierwsza rzecza ktora mi sie nie spodobala to ze, iz program poinformowal mnie ze obecnie moja karta jest taktowana z czestotliwoscia 500/700, chociaz wg producenta powinno to byc 500/1400. Stad pierwsze moje pytanie, czym cos takiego moglo byc spowodowane?

Zaczalem od podkrecenia taktowania zegara i pamieci. Ustawilem na 625/850 (ciagle intrygowal mnie tne drugi parameter gdyz na skali rivatunera mozna bylo go podwyzszyc tylko do 1050, a czytalem opinie w necie ze moja grafa swietnie sie podkreca do taktowania srednio 650/1700-1750. Nastepnie wlaczylem gothica, chodzil rzeczywiscie troche szybciej i nie bylo zadnych bugow, jednak nadal troche sie cial, stwierdzilem wiec ze nei ejst to dla mnie wystarczajace.

Postanowilem podkrecic procka. Probowalem zrobic to z poziomu BIOSa, podwyzszajac taktowanie FSB (domyslnie 200) Jednak za kazdym razem po wyjsciu z BIOSa i zapisaniu ustawien podwyzszonych komp mi sie resetowal, a potem wlaczal sie kilkakrotnie i wylaczal, nie mogac w ogole zastartowac, powrocilem wiec do ustawien domyslnych i wszystko zdawalo sie byc ok. Drugie pytanie - dlaczego moglo sie tak dziac?

No i wreszcie przeczytalem na jakims forum ze w rivatunerze mozna tez odblokowywac ukryte nieaktywne opcje grafy. Powlaczalem wiec wszystko co sie dalo, stosujac sie do instrukcji z forum, i zadowolony odpalilem gothica majac nadzieje ze ebdzie lepiej (trzeba tez zaznaczyc ze pomiedzy incydentem z nieudanym przetaktowywaniem procka a wlaczaniem ukrytych opcji nie wlaczalem zadnej gry). I oto moim zdziwionym oczom ukazaly sie porozmazywane napisy w meny gry. Pomyslalem ze to pewnie nic takiego i wczytalem ostatniego save'a... Jednak niestety okazalo sie ze tekstury w grze (glownie te na podlozu i ponakladane na budynki) rowniez sa rozmazane. Zrestartowalem kompa - to samo. Stwierdzilem wiec ze pewnie przedobrzylem i powrocilem do wszystkich ustawien pierwotnych... No i niestety nie rozwiazalo to problemu... Wlaczylem Obliviona - to samo, chociaz wczesniej chodzil bez zarzutu... Odkrecilem obudowe - na karcie graficznej nie ma zadnych widomych sladow przegrzania/spalenia, zreszta to chlodzenie zalmana chyba jest dosc dobre. No wiec moja najwazniejsze pytanie - co sie stalo i jak moge to naprawic? Czy to oznacza ze w jakis sposob fizycznie uszkodzilem karte graficzna (mam wielka nadzieje ze nie ;/)? Prosze o pomoc i z gory bardzo dziekuje...


(McDracullo) #2

memki mnożysz x2 (Dane w DDR są przesyłane zarówno w rosnącym jak i w opadającycm zboczu zegara).

Ten Modecom jaki ma dopisek (zasilacz)?

Jaką masz płytę główną?


(Revan0) #3

Plyta glowna Asus P5B, sokcet 775 (wiem ze troche przestarzaly ale procka takiego kupowalem bo byl w maire tani a jak kiedys bede chcial kompa unowoczesnic to raczej wymienie w calosci niz poszeczgolne czesci)

Obudowa z zasilaczem Modecom HARRY 400W, na zasilaczu pisze FEEL - 400ATX


(McDracullo) #4

Przecież to podstawka pod Core 2 Duo :stuck_out_tongue: Żadne stare :stuck_out_tongue:

wymień Feel to "spalacz". ;]


(Revan0) #5

Hmmm no dobra ale nadal nie dowiedzialem sie co moglo mi sie stac z kompem i jak sobie z tmy poradzic... Prosze neich mi ktos pomoze bo nei za abrdzo mam obecnie kase na nowa grafe ;/


(Byku 15) #6

Sprawdź grafike na innym kompie. Wymień zasilacz i to w szybkim tempie. Grafika nie powinna być uszkodzona. W każdej grze masz to samo??


(Revan0) #7

Tak, w kazdej grze mam podobny problem. I to porozmazywane sa nie tylko tekstury w samej grze, ale nawet napisy w menu gier. Dodatkowo odpalilem przed chwila lineage 2 i zauwazylem ze opcje anti-aliasing mam w ogole nieaktywna, wiec juz calkiem jest cos nie w porzadku ;/


(McDracullo) #8

Wymień zasilacz. Najprawodpodobniej grafa nie dostaje tyle ile powinna (aczkolwiek nie musi to być spowodowane tym).


(Revan0) #9

Hmm no ale jesli to jest problem zasilacza to powinien wystepowac od poczatku prawda? A problem pojawil sie dopiero kiedy zaczalem podkrecac, wczesniej nic takiego nie mialem ;/


(Mlajtner) #10

na innych sterownikach też problem ?


(Revan0) #11

Przeinstalowalem sterowniki, nic nie pomoglo


(Mlajtner) #12

spróbuj kartę na innym kompie-trudno,ale rozsądnieew serwis


(McDracullo) #13

Zwiększyło się obciązenie zasilacza - zasilacz nie wyrabia. Pozatym zasilacz może chodzić, chodzić, chodzić i niespodziewanie paść. Poporstu się "zużyć". Moze umierać powoli, lub nagle.


(Revan0) #14

Ale wrocilem do ustawien pierwotmych wiec obciazenie powinno byc z powrotem takie jak na poczatku... Poza tym ten zasilacz jest praktycznie nowy, calego kompa mam od niecalego miesiaca...


(McDracullo) #15

Co nie znaczy, że zasilacz jest sprawny. Podmień na inny i wtedy sprawdź czy będzie się tak działo (np. pożycz od kumpla zasilacz).

Twojego spalacza i tak trzeba wymienić.