Problem z grami Windows 8

Witam,wczoraj kupiłem nowego lapka z Windowsem 8. Niestety przykładowo w grze League of Legends mam 20 FPS przy nie najgorszym sprzęcie mój poprzedni laptop był słabszy z Windowsem 7 i miałem spokojnie 40 FPS. Identyczne problemy występują z grą Medieval 2 Total War,gra działa fatalnie na moim starym komputerze stacjonarnym przy Windowsie xp gra chodziła płynniej.

Intel Pentium B890 2,4GHz (Dwurdzeniowy)

Ram 4Gb DDR3

AMD Radeon HD 7670M

Proszę o pomoc,bo naprawdę nie mam zielonego pojęcia dlaczego mój laptop przy grach jest tak słaby :slight_smile: Pozdrawiam!

Cześć

Spróbuj wgrać nowsze bądź starsze sterowniki do karty graficznej.

Z jakiego planu zasilania korzystasz?

Tak na marginesie to masz kiepski procesor w stosunku do karty więc nie dziw się że całość działa jak działa.

Nowsze bądź starsze sterowniki mogły by pomóc? Przy kupnie już było wszystko poinstalowane i nie wiem ile czasu teraz będę musiał poświęcić na poprawki…

Co masz na myśli co do drugiego pytania?

Cześć

Jak masz ustawiony plan zasilania w momencie kiedy włączasz grę (Power Saver, Balanced czy High Performance)?

http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind … -plans-faq

Zgodny ze standardem Energy Star #-o Zmieniłem na wysoką wydajność,ale co to ma wspólnego z płynnością gier?

Zobacz w menadżerze urządzeń czy przypadkiem nie masz oprócz tego Radeona zintegrowanego Intela… :slight_smile: Jeśli tak to komp korzysta z integry trzeba gdzieś w opcjach przełączyć, ale to już Ci nie powiem gdzie może ktoś inny :slight_smile:

Nie mam pojęcia jak to sprawdzić… :frowning:

Daj “Flaga Windows” + Pause / Break (lub PPM na Mój Komputer i dajesz właściwości) i tam masz menadżer urządzeń po lewej stronie w kolumnie i tam już znajdziesz.

Najlepiej to podaj dokładny model laptopa :slight_smile:

Cześć

Np. to że na planie zasilania wysoka wydajność laptop wykorzystuje całe dostepne zasoby np. procesor, kartę etc. a na planie oszczędzanie energii jak sama nazwa tak wykorzystuje dostepne zasoby oszczędzać energię bądź wydłużyć pracę na baterii.

Masz racje kolego,jest Intel Hd oraz Radeon,ale niewiem jak ustawić na jedną. Jestem kompletnie zielony niestety w tych sprawach.

Cześć

Domyślnie czyt. jak laptop nie jest obciążony korzysta z grafiki Intela jak potrzeba większej wydajności używa karty Radeon.

Sprawdź czy w ustawieniach karty Radeon czy nie masz możliwości przypisać aby gra uruchamiała się właśnię z ta kartą.

W laptopach z kartą NVIDIA można chyba kliknąć ppm np. na ikonce z grą i wybrać z którą karta ma się uruchomić, czy jest coś takiego w laptopach z Radeonem tego nie wiem.

Nie widzę takiej możliwości niestety. Czy tak jak mówisz nie powinno się robić bez żadnych ustawień? To dziwne,że muszę ustawiać by Radeon działał do gier…

Cześć

Teoretycznie po zmianie planu zasilania na wysoka wydajność laptop powinien uruchomić grę z kartą Radeon. Praktyka pokazuje jednak że trzeba w ustawieniach karty przypisać aby dana gra uruchamiała się właśnie z tą kartą.

Poszukaj w ustawieniach karty Radeon odpowiedniej opcji czyli przypisania gry do karty Radeon, jest tam na pewno.

Nie powiem ci dokładnie gdzie ponieważ nie mam takiej karty w laptopie.

Chyba mam w laptopach z Radeonem jest tak samo,ale zaraz poustawiam i dam znać czy wszystko działa poprawnie :smiley:

Jeśli komputer kupiłeś do gierek, to przestaw na radeona w biosie na stałe i już.

Wszystko chodzi jak pszczółka ! Dziękuje panowie! =D>